Клиент, полицай, клиент, полицай: ефекти след навалицата по магазините

0
Какво отговориха от магазини "Джъмбо" за струпванията на клиенти
Какво отговориха от магазини "Джъмбо" за струпванията на клиенти Снимка: Фейсбук

Какво отговориха от магазини "Джъмбо" за струпванията на клиенти

Липса на навременна реакция от страна на контролните власти и на магазините, както и на подаване на сигнали от тях. Това са основните причините за струпванията в и извън големи магазини в страната през последния уикенд, въпреки действащите противоепидемични мерки. В понеделник нарушенията предизвикаха предупреждение от главния здравен инспектор Ангел Кунчев, че може да се стигне до затварянето на магазини. МВР обеща повече проверки, а в Пловдив местната полиция обяви, че пред всеки хипермаркет във вечерните часове ще има патрул и това ще продължи до 2 януари.

Някои магазини (по информация към понеделник вечер - шест в София) получиха глоби, но представителите на веригите отказаха коментар. Така засега остава неясно дали те самите прилагат ред какъвто имаше през пролетта за допускането на определен брой клиенти, следят за струпвания вътре и за разстоянието при чакане пред касите и ако го прилагат, защо е бил нарушен, а ако не го прилагат - защо не го правят, пише "Дневник".

За скупчването на хора в магазини и пред тях показаха свителски кадри, разпространявани във фейсбук през уикенда. Първите реакции предизвикаха снимки от пловдивския магазин "Джъмбо", в който видимо посетителите са нагъсто без необходимата дистанция. До редакционното приключване на текста все още нямаше реакция от РЗИ-Пловдив, а само от областния управител и МВР.

"Трябва ли някой да ти стои на главата да ти казва не го прави, защото е опасно и в момента сме в епидемия. Ако нямаш усещането, че трябва да пазиш себе си и семейството си...какво да наредим пред всеки магазин полиция?", попита Ангел Кунчев в интервю за Би Ти Ви в понеделник сутрин. Според него, ако тези струпвания на хора продължат - мерките могат да бъдат променени и тези търговски обекти също да бъдат затворени.

На този фон премиерът Бойко Борисов обяви за пореден път, че е възможно всичко в страната да отвори четири дни преди коледните празници. По-късно той беше опроверган от здравния министър, който обяви, че за подобно решение е рано, тъй като анализът предстои след 14 декември.

В обсъжданията на нарушените мерки отговорността за спазването се прехвърляше между Регионалните здравни инспекции, МВР и собствениците на магазини.

Какви са изискванията

В последната заповед на министъра на здравеопазването в т.15 е записано, че за периода от 27.11. до 21.12.2020 "всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена със заповедта, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м."

Това означава, че собствениците и управителите трябва да създадат такава организация вътре в магазините и да я прилагат (те вече имат опит от това от ограничителните мерки през пролетта), а за спазването да следят контролните органи.

Част от оправданията са, че огромни опашки, съответно липса на нужната дистанция, се получават извън магазините, където могат да се намесят РЗИ и полицията и затова при невъзможност клиентите да спазват правилата и навън - трябва да бъде подаден сигнал.

От Сдружението за модерна търговия, където членуват голяма част от големите вериги хранителни и нехранителни вериги отказаха коментар в понеделник за прилагането и нарушаването на мерките.

Ефектите в Пловдив: да ангажираме полицията

Със заповед на областния управител на Пловдив Дани Каназирева от 23 ноември, тя възлага на всички контролни органи (Областна дирекция на МВР - Пловдив, РЗИ - Пловдив, ОДБХ - Пловдив, Дирекция "Инспекцията по труда" - гр. Пловдив) да "извършват засилени и стриктни проверки за спазване на действащите противоепидемични мерки, съобразно компетентността си в хранителните и нехранителните магазини и други търговски обекти на територията на област Пловдив". С друга заповед още от 26 октомври за въпросния магазин "Джъмбо" в града е определен максимален брой посетители от 100 човека (в нея са изредени различни търговски обекти и допустимие брой клиенти).

Възможностите за локални мерки, налагани от областните управители и органите на местно самоуправление и местна администрация са дадени също със заповедта на здравния министър, защото идеята е те да отчитат и конкретната специфика и данни за съответната област.

Шефът на областната дирекция на полицията в Пловдив Йордан Рогачев коментира в понеделник привечер пред "24plovdiv.bg", че до събота в големите магазини не са се спазвали абсолютно никакви отстояния и никой явно не е чувал това, което се казва всеки ден - да се носят маски и да има дистанция. Той добавя, че сигналите, които са подали медиите в събота, са били точно и ясно послание към институциите да вземат мерки. Тяхното решение е до 2 януари вкл. от понеделник до петък, от 17 до 21 ч. да има униформено присъствие пред хипермаркетите. В почивните дни полиция ще има през целия ден пред големите магазини. "Служителите ни ще подпомагат частните охранителни фирми, тъй като там са хора, не искам да ги обиждам, но малка част от тях правят това, което е необходимо. А и голяма част от пловдивчаните не се съобразяват с тях - блъскат ги, обиждат ги", обяснява ангажирането на ресурса на полицията Рогачев.

Полицейски патрул всъщност се появи пред магазина в Пловдив още на следващия ден след публикациите във фейсбук.

"Дневник" потърси за коментар ръководството на магазин "Джъмбо", откъдето заявиха, че предвид големия интерес по темата се изготвя официално обръщение. По-късно изявление беше цитирано от Би Ти Ви. В него от магазина посочват, че когато има пропускателен режим, на територията на магазина се допускат по-малко хора, отколкото са желаещите и по този начин се стига до струпване на хора пред магазините. В Пловдив на 6 декември органите на реда постоянно са приканвали хората отвън да спазват дистанция, но въпреки това напливът е бил голям, пише още в обръщението на "Джъмбо".

Междувременно областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че при 150 посетители, разрешени от Областния щаб (всъщност са 100), в магазина са присъствали 1000 души и поради това е поискала санкция от РЗИ в размер на 2000 лева. Резултат от проверката на здравната инспекция все още няма.

МВР: Бяхме заети с рибните борси

От пресцентъра на МВР обясниха за "Дневник", че в навечериeто на 6 декември (Никулден) в цялата страна е имало организация за полицейско присъствие и следене спазването на мерките на рибните борси.

"В големите магазини има охранителни фирми, които работят и ако не могат да се справят, трябва да подадат сигнал към съответното Районно полицейско управление, че има струпване за да отиде полицейски екип на място. Реагира се на всеки сигнал, но няма как за всеки един магазин да се осигури полицейско присъствие", обясниха от министерството.

София: Проверки по три пъти дневно

В София допълнителни мерки от тези в заповедта на здравния министър не са взети. Кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че с решение на общинския оперативен щаб е създадена организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно. Следи се както за ограничаване на посетителите вътре в магазините, така и за дистанция на опашките. При констатирани нарушения и невъзможност да се създаде организация, отделни обекти могат да бъдат затваряни, предупреждава тя.

Здравният министър Костадин Ангелов добави по темата, че е разпоредил проверки в цялата страна.

От МВР обясниха още пред "Дневник", че ако от 21 декември отпаднат ограниченията за моловете, със сигурност ще има засилено полицейско присъствие около търговските обекти, най-малкото за контролиране на очаквания засилен трафик около тях. В момента МВР има и акция за съвместни проверки и по повод 8 декември, като водещи в тези акции са съответните общини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари