Класация на паспортите в света за 2017 година

1
Вижте кои са най-силните паспорти в света
Вижте кои са най-силните паспорти в света

За поредна година и през 2017 г. "най-силният" паспорт в света е германският.

Това показва традиционната класация Passport Index, който измерва авторитета на съответния национален документ за пътуване според това колко държави в света позволяват безвизов достъп на притежателя му. Така според индекса германците са свободни да пътуват до 158 държави в света - единствената държава в света, извоювала толкова добра позиция за своите граждани, пише Дневник.

Българите пътуват свободно до 143 държави и това поставя българския паспорт на 14-то място в света, в една група с Хърватия, Бразилия и Монако. Сред държавите - членки на ЕС, на по-долна позиция е само Румъния, за чиито граждани са достъпни пряко 142 държави.

Сред съседите на България извън ЕС в по-неблагоприятни позиция са сърбите - 38 мо място и 111 държави. Македония - 42-ро място и 106 държави. Турция - 43-то място и 104 държави.

Руснаците, които са сред най-пътуващите нации в света, са на 44-то място със 103 държави с безвизов режим за тях.

Най-назад в класацията са държавите с конфликти или военен режим - Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия, Сомалия.

За година най-голям пробив са направили дипломатите на Маршаловите острови (45 м.), осигурили на своите граждани безвизов режим с нови 35 държави до общо 102. Палау, Микронезия, Перу, Тувалу са прибавили по 33-34 нови безвизови дестинации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари