Китай вече ваксинира 1 милион души срещу COVID-19

1
Страната твърди, че медикаментът е приложен на хора във висок риск
Страната твърди, че медикаментът е приложен на хора във висок риск

Страната твърди, че медикаментът е приложен на хора във висок риск

Китайското правителство съобщи, че ваксината против коронавирус, разработена от държавната фармацевтична компания SinoPharm, вече е била приложена на 1 милион души, предаде "Гардиън", цитиран от Сега. Вчера президентът на страната Си Дзинпин призовава за по-тясно международно сътрудничество при обмена на ваксина. Си говори в четвъртък при конферентна връзка на събитие от форума за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество.

„За да бъде победен вируса и да се насърчи глобалното възстановяване, международната общност трябва да се сближи и да отговори съвместно на кризата“, каза той. Президентът коментира още, че сътрудничеството трябва да включва по-тясна координация на политиките за разработване и разпространение на ваксина.

Китайските компании Sinovac и Sinopharm са на финалната права от тестването на ваксините, с което те се нареждат сред близо дузина компании на или близо до това ниво на развитие, припомня вестникът. Всичко това води както до търговска, така и до политическа конкуренция между държави и компании, които първи ще предложат решение на пандемията. За да оправдае използването на все още несертифицирана ваксина, Пекин заяви, че употребата на продуктите е била ограничена до лица с висок риск, макар че това включва не само очевидни групи като здравни специалисти от първа линия, но и служители в училищата, супермаркетите и обществения транспорт, коментира изданието. South China Morning Post съобщава, че изпълнителният директор на SinoPharm е казал, че при никой от пациентите, получили лечението, не е имало "неблагоприятни ефекти".

Броят на смъртните случаи сред заразените с новия коронавирус в САЩ надхвърли 1 900 за последните 24 часа. 

Това сочат данните на университета Джонс Хопкинс, които се базират на информация от международни организации, федералните и местни власти, съобщава БГнес. Според Балтиморския университет на 19 ноември 1964 американци са починали от болести и усложнения, причинени от коронавируса. Това е най-високото ниво от началото на пандемията през март. Предишният антирекорд - 1 707 смъртни случая - беше записан на 17 ноември.

За последното денонощие новите регистрирани случаите на заразяване с коронавирусна инфекция в страната възлиза на 182 601. Това също е нов мрачен рекорд от началото на пандемията. Като цяло в САЩ, според университета, са регистрирани над 11 710 000 случая на заразяване, а 252 514 души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.

Случаите на коронавирус в Индия са преминали девет милиона вчера, показват данните на министерството на здравеопазването, което поставя страната на второ място в света по този показател, съобщи АФП, цитирана от БГнес. Общият брой на регистрираните случаи на заразени от началото на пандемията е 9 004 000, показват данните, а жертвите на вируса са 132 162. Много експерти смятат, че данните вероятно са със занижени стойности, поради ниските нива на тестване в сравнение с други страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари