Китай разкри резултатите от научните си изследвания на Марс

1
Изобилие от научни данни показаха, че районът има водоносни минерални скали
Изобилие от научни данни показаха, че районът има водоносни минерални скали Видео: NOVA

Изобилие от научни данни показаха, че районът има водоносни минерални скали

Китайски учени са получили някои оригинални научни резултати въз основа на данните от първа ръка на мисията Tianwen-1, според Китайската национална космическа администрация, цитирана от NOVA.

След като орбиталният апарат Tianwen-1 работи в орбита повече от 780 дни и марсоходът Zhurong измина 1921 метра на Червената планета, учените получиха 1480 GB данни за суровини на Марс.

Изобилие от научни данни за откриване, придобити от Zhurong, показаха, че районът има водоносни минерални скали, които са тясно свързани с водни дейности.

"Цветът на скалите е сравнително ярък. Анализирайки данните от спектъра, открихме, че това е вид сол, пълна с водоносещи минерали. Тя свързва частиците на почвата и след компресия образува такава плоча", каза изследователят Лиу Янг.

Изследвайки скалите, научният екип спекулира, че водните дейности са се случили по време на късния амазонски период.

Ако е имало вода, можем да спекулираме, че атмосферата е била подходяща за произхода на живота или метеорологичните условия на Марс са били благоприятни през последните един милиард години. Тези условия може да съществуват под земята, в относително умерено пространство,“ каза Лиу.

Лиу Янжун, главен дизайнер на системата за наземно приложение Tianwen-1, каза, че друг резултат от мисията на Марс е, че е начертана основна карта, обхващаща формата на релефа и геоложката структура на зоната за кацане, което ще осигури данни за бъдещото подробно проучване.

Данните на картата се състоят от две части. Първата част беше картографирана от изображенията, заснети от камерата с висока разделителна способност, носена от орбиталния апарат Tianwen-1.

"Изображението има 0,7-метрова пространствена разделителна способност. Няма такава карта с пространствена разделителна способност на терена на зоната за кацане в чужбина, което показва, че това е резултат от нашата самостоятелна иновация", каза Лиу.

Втората част е предоставена от Zhurong, който извърши задълбочено заснемане на изображения в зоната за кацане.

Марсоходът Zhurong беше превключен в спящ режим, докато чакаше да премине прашна буря на повърхността на планетата. Очаква се да се събуди и да възобнови работа през декември, когато прахът се разчисти и Марс навлезе в пролетния си сезон.

След потвърждаване на работното състояние на Zhurong, той ще продължи пътуването си на север, за да събере повече данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Джо Банана
    Господството на "жълтата раса" е в началната си фаза. Там няма 4 дневна работна седмица, Гейтаци управляващи. Те отиват на работа като на война...В Европа работника дори и да е некадърен и наркоман, не може работодателя нищо да му каже, че видиш ли синдикатите. Е затова последните 30 год Европа запада и запада, а Китайците хвръкнаха и икономически и до Космоса.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари