Китай пуска дронове със скорост три пъти по-висока от тази на звука

1
За технологичния напредък се разбра от изтеклите документи на Пентагона
За технологичния напредък се разбра от изтеклите документи на Пентагона

За технологичния напредък се разбра от изтеклите документи на Пентагона

Китай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във военновъздушна база в Източен Китай, сочат изтеклите документи на Пентагона, което може да се разглежда като още един признак за готовността на Пекин да нахлуе в Тайван, съобщи британския вестник “Дейли Мейл”.

Според един от изтеклите документи китайската армия скоро ще може да използва разузнавателен дрон, способен да лети на голяма височина и развиващ скорост поне три пъти по-висока от тази на звука.

Строго секретен доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (National Geospatial-Intelligence Agency), за който до сега не бе съобщавано, показва, че Пекин постига значителен технологичен напредък, който би могъл да му помогне при извършването на атаки срещу американски бойни кораби около Тайван и военни бази в региона, посочва американския вестник “Вашингтон пост”, цитиран от БТА.

Документът съдържа сателитни снимки от 9 август, на които се виждат два китайски разузнавателни дрона с ракетно задвижване “WZ-8”, разположени във военновъздушна база в Източен Китай, намираща се на около 560 километра от Шанхай. Безпилотните летателни апарати от този вид разполагат с една от най-модерните системи за наблюдение, която би могла да помогне на Пекин да събира картографски данни в реално време, които да използва за изготвянето на стратегии или за нанасянето на ракетни удари при бъдещ конфликт.

В доклада на Националната агенция за геопространствено разузнаване се казва, че китайската Народоосвободителна армия “почти сигурно” е създала първото си звено за безпилотни летателни апарати в базата, която е в състава на командването на т.нар. Източен театър - подразделение на китайската армия, което има за цел прилагането на китайските претенции към суверенитета на Тайван.

В други текстове от класифираните доклади подробно се описват и редица разкрития за китайския шпионаж и военна модернизация, включително и разузнавателни данни, разкриващи съществуването на още китайски шпионски балони.

Разкритията за технологичния напредък на Пекин идват в момент, когато засилващата се военна агресия около Тайван поражда и нови опасения за начало на китайска инвазия срещу самоуправляващия се остров с демократично управление, отбелязва “Вашингтон пост”.

Директорът на ЦРУ Уилъм Бърнс заяви, че китайският лидер Си Цзинпин иска Народоосвободителната армия да бъде в готовност да нахлуе на острова до 2027 г., макар да добави, че това не означава непременно, че ще се стигне до подобни действия.

Пекин представи безпилотните си самолети “WZ-8” през 2019 г., когато два от тях бяха включени във военния парад на площад Тянанмън по време на честванията за 70-годишнината от създаването на управляваната от Китайската комунистическа партия (КПП) Китайска народна република. По онова време само малка част от военните анализатори по света смятаха, че безпилотните летателни апарати са напълно оперативни, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари