Китай преживя най-горещия месец август в историята си

0
В последните седмици азиатската страна бе обхваната от необичайно дълга гореща вълна
В последните седмици азиатската страна бе обхваната от необичайно дълга гореща вълна Снимка: Thomas Peter / Alamy

В последните седмици азиатската страна бе обхваната от необичайно дълга гореща вълна

Китай регистрира най-топлия месец август от 1961 г. насам, когато започва да се води метеорологична статистика в страната, предаде Франс прес, като цитира китайската държавна телевизия.

През изминалия месец август средната температура в Китай е била 22,4 градуса по Целзий, което е с 1,2 градуса над предишния рекорд за всички времена, съобщи телевизията, като се позова на метеорологичната служба.

Горещите вълни през лятото не са необичайни в страната, особено в сухите западни и южни части. Китай обаче е изправен пред екстремни климатични условия тази година, които се влошиха в резултат на глобалното затопляне, смятат учените.

Около 267 метеорологични станции в цялата страна изравниха или счупиха температурни рекорди миналия месец.

Тазгодишният август е и третият най-сух месец в Китай, като средното количество на валежите е било с 23,1% по-ниско от обичайното.

Това лято "броят на дните с големи горещини беше необичайно висок", казват местни метеоролози и уточняват, че последствията продължават да се усещат.

В някои провинции температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий в последните седмици, което доведе до почти системно използване на климатици. Това пък създава проблеми на електрическата мрежа, отбелязва Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари