Кислородният глад е опасен за мозъка и сърцето

2
Панацея или отрова са барокамерите?
Панацея или отрова са барокамерите?

Предпазливото отношение към използването на кислорода се дължи на двойната му роля в организма.

Барокамерите се използват не само при остра хипоксия, но и за лечение на редица хронични заболявания

Умора, летаргия, проблеми с вниманието, нарушения на съня - всичко това са признаци на недостиг на кислород в организма, пише 24 часа. Кислородният глад е особено опасен за мозъка и сърцето. Лекарите отдавна са започнали да използват кислород за лечение на различни заболявания и патологични процеси.

Чрез дишането и кислорода, който поема, човек получава енергия от хранителните вещества, които поема. Безцветният газ осигурява протичането на физиологични процеси като клетъчно размножаване, организиране на имунната защита и редица други.

С възрастта и със съпътстващите я заболявания снабдяването на тъканите с кислород намалява. Симптоми като умора, летаргия, проблеми с вниманието, нарушения на съня са косвени признаци за липса на този основен химичен елемент в организма. При затруднена доставка на кислород в органите се развива хипоксия и настъпват деструктивни изменения в тъканите. Известно е, че кислородният глад може да увреди сериозно мозъка и сърцето.

С 10-минутно вдишване на въздух с 95% кислород може да се върнат изгубените през деня енергия и тонус

Чистият кислород и неговата смес с въглероден диоксид се използват и днес при отслабено дишане в следоперативния период, при отравяне, интоксикация. Такива вдишвания се извършват през маски или ендотрахеални тръби. Понякога този газ се инжектира през тръба в стомаха.

Съществува и метод за ентерална кислородна терапия. Това е най-приятното от всички, защото не означава нищо повече от поглъщането на вкусни и здравословни кислородни коктейли. Ентералната кислородна терапия се използва за общо подобряване на метаболитните процеси в комплексната терапия на сърдечносъдови заболявания, метаболитни нарушения и други патологични състояния, свързани с дефицит на кислород.

От последните модни иновации може да се споменат кислородните барове, популярни сред младите хора, където се вдишва обогатен с кислород въздух.

В тези заведения посетителите дишат ароматизиран кислород през тръба с ухание на гора, на бор, на поле, а за гастрономите има кислородни смеси с вкус на ванилия и шоколад.

Първият официален бар (O2 Spa Bar) се появява през 1996 г. в Торонто, Канада. Има ги в Северна Америка, в Токио и други азиатски градове, в Сен Тропе и Париж. Твърди се, че в един такъв бар с 10-минутно вдишване на въздух с 95% кислород може да се възвърне изгубената през деня енергия и тонус.

Клиентите в тези барове вдишват кислорода през устата или чрез пластмасови тръбички, вмъкнати в ноздрите им. Такива барове има в нощни клубове, салони, спа центрове, курорти, солариуми, ресторанти, кафенета, летища, ски хижи. Те могат да се срещнат и на търговски изложения, конгреси и фирмени срещи, на частни партита и промоционални събития.

Най-ефективното лечение е с О2 под налягане в барокамери

Всички тези методи за доставка на кислород в тялото обаче са неефективни. Дори вдишването на чист кислород често не е в състояние да намали хипоксията, възникнала в засегнатия орган. Както е известно, O2 е слабо разтворим в течна среда (следователно и в кръвта), така че допълнителното му въвеждане невинаги помага за предотвратяване на кислороден глад. Но науката казва, че газовете, които са в компресирано състояние, се разтварят в по-голяма степен в течности. Ето защо най-ефективното лечение днес е методът на хипербарна оксигенация (ХБO), тоест лечение с кислород под високо налягане в барокамери.

Идеята за лечение на пациенти с компресиран кислород възниква в края на 50-те години на ХХ век. По това време в Америка започват да се извършват първите операции в барокамера. Днес методът се използва главно за интензивни грижи и реанимация, когато е спешно да се реши проблемът с кислородния глад на тъканите. Освен това на пациентите се предписват барокамери не само в случаи на остра хипоксия, причинена например от отравяне с въглероден окис по време на пожари, но и за лечение на редица хронични заболявания.

Лечението в хипербарна камера с кислород под високо налягане е метод, който помага за борба с проявите на хипоксия, вследствие на различни фактори. Но веднага трябва да се отбележи, че този метод трябва да се използва само в комбинация с традиционната терапия. ХБO се използва днес в медицинската практика много широко.

Лечението в барокамери е ефективно при съдови

заболявания: облитериращи заболявания на съдовете (които водят до запушването им) на крайниците, трофични язви, газова емболия на кръвоносните съдове.

 Този метод се използва и в кардиологията при пациенти с исхемична болест на сърцето, кардиомиопатия, аритмия.

Методът на хипербарна оксигенация показва добри резултати при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт (по-специално с пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника). Лечението в хипербарни камери се използва широко в неврологията, за заздравяване на рани, в пластичната хирургия, гинекологията, акушерството и дори в наркологията за премахване на абстинентния синдром.

Методът на хипербарна оксигенация се използва широко при подготовката на пациенти за хирургични операции, предписва се и след тях, при което пациентите излизат по-бързо и по-лесно от анестезия. Освен това терапията значително намалява времето за заздравяване и понижава риска от усложнения.

Времето и броят на сесиите се определят индивидуално

Преди процедурата пациентът се подлага на необходимите лабораторни изследвания, след което се предписва курс на лечение. Времето и броят на сесиите се определят индивидуално. Средно продължителността на лечението е от 5 до 12 сесии по 45-60 минути всяка.

Добри резултати с помощта на ХБO могат да бъдат постигнати само ако терапията се провежда под контрол на лекар и при постоянно наблюдение на състоянието на пациента по време и след сесията.

Следователно баротерапевтът задължително работи в сътрудничество с други специалисти, наблюдаващи пациента.

След лечение с компресиран кислород повечето пациенти съобщават за подобрение на общото им състояние. Това е един от най-ефективните методи, благодарение на който се подобрява тъканният метаболизъм, повишават се защитните сили на организма, ускорява се лечебният процес на язви. Лекарите отбелязват продължителен ефект на ХБO, който не изчезва веднага след сесията, а продължава от няколко месеца до една година.

Панацея или отрова?

Лекарите, които използват метода ХБO, предупреждават, че излагането на компресиран кислород може да бъде от полза за пациента само ако е дозиран правилно (времето и налягането). Знае се, че еликсирът на живота – O2, в големи дози може да бъде токсичен. Опитните лекари са наясно, че колкото по-тежък е пациентът, толкова по-ниска трябва да бъде дозата ХБO (по-кратко време на сесията и по-ниско налягане).

Предпазливото отношение към използването на кислорода се дължи на двойната му роля в организма. От една страна, този химичен елемент е в основата на живота на всичко на земята, а от друга страна, той може да има силно увреждащо действие, тъй като е окислител на ДНК и други жизненоважни клетъчни компоненти.

Така че кислородът вреден ли е, или полезен? Отговорът е прост - всичко зависи от количеството.

Ако с кислорода се прекали, той става разрушителен

При излишък от този елемент в тялото се произвеждат свободни радикали, които причиняват стареене и увреждане на клетките. Но какво е изненадващото? Същото се случва и в организъм, при който е в недостиг (хипоксия). Следователно само правилно избраната дозирана хипероксигенация може да подобри състоянието на пациента.

Противопоказания

Като цяло методът се понася добре. ХБO обаче има и свои противопоказания. Те включват епилепсия, наличие на проблеми в белите дробове (например белодробен абсцес или туберкулоза), страх от затворени пространства (клаустрофобия), отоларингологични лезии и настинки. Освен това, когато се предписват ХБO сесии, е важно да се вземе предвид индивидуалната свръхчувствителност на пациента към кислород.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари