Кирил Петков: Трябват ни поне 30 дни, за да проверим доставките на газ и цените

0
Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза премиерът
Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза премиерът Снимка: БГНЕС

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев

"Действаме конструктивно, да, не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини ще се вдигне цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим."

Това заяви пред бТВ премиерът Кирил Петков.

Икономика, енергетика

Трябва да видим дали оттук нататък не може да се спестят някакви пари. Искаме да направим така, че по-високите цени да са по-ниски и взехме време от ПГ, за да стигнем до мораториума, коментира премиерът.

Трябваше ни време, не може ден едно, в който си встъпил, на следващия ден цените да са по-скъпи. Това, че ГЕРБ го внесоха го внесоха с грешна дата, за да си направят игричка, но ние се радваме, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените, посочи Петков.

Законът дава правомощия на КЕВР, които той в момента не изпълнява. Той може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види разходите им. КЕВР не трябва да е един печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия. Новият екип, който ще бъде избран от НС за КЕВР, се надявам да сложи 40 одитора, за да си вършат работата. Това, което излиза като добър модел е подпомагане на бизнеса, но в т.нар рамки, ако той имам договор за по-ниски цени, той да не бъде субсидиран, ако е между такъв под на цените и някакъв таван, да има дотация към тези бизнеси, добави Петков.

Утре ще бъде уточнено, това ще е процент от цената на тока. И накрая се слага таван, така че да се сложи таван на общия харч от бюджета. Така би трябвало да дотираме точно фирмите, които имат най-много нужда, уточни Петков.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Имаме анекси, ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на Булгаргаз да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде, преди да кажем, трябва да направим всичко възможно, цените, базирани на реални разходи да се намалят. Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорената ни газ, която сме могли да купим, посочи още той.

Възможно е мораториумът да се прекрати по-рано от март, ние ще го държим колкото се може за по-кратко. Трябва ни време, за да направим всички изчисления спокойно и да видим шанс за намаляване на цените. Трябва контролният механизъм на КЕВР да се задейства, каза още Петков.

Европейската комисия и борбата с корупцията

За Плана за възстановяване, премиерът заяви, че не трябва да се пише нов, „но трябва да поработим по няколко глави”. За една от тях мисля, че ще направим повече от очакванията в Брюксел. Говорим за мерките срещу корупцията и правосъдието. ЕК казаха: по тази част правите повече отколкото ние изискваме от вас. Ние дискутирахме идеята ни за силна антикорупционна агенция. Обещахме, че в следващите няколко месеца ще искаме това да се случи. Ще дадем разследващи правомощия на КПКОНПИ. Тя ще разследва до едно ниво и ако прокурор след събрани факти избере да не повдига обвинение, КПКОНПИ ще може да обжалва това решение на следваща инстанция, така че прокурорите да не са толкова свободни в избора си дали да разследват или не, подчерта Петков. Организацията в КПКОНПИ ще бъде различна, уточни той. За главния прокурор, Петков се надява, че в един момент той ще реши да си даде оставката.

Правосъдие

За ВСС и Инспектората към него, премиерът каза, че веднага трябва да започне смяната на членовете на инспектората. „Да ги сменим с хора, които имат висока почтеност и истинско желание за промяна, следващата стъпка е да видят дали ВСС си върши правилно работата и дали самият главен прокурор си е свършил работата, уточни Петков. Главният прокурор няма имунитет срещу престъпления, което значи, че ако той е направил някъде по пътя корупционна грешка, или новата КПКОНПИ открие такава, тогава те могат да дадат вече тези данни и на новия Инспекторат и който може да реши дали тяхната апозиция уронва престижа на прокуратурата или не, подчерта Петков.

Ние сделки не правим. Искаме да имаме нормално работещо правосъдие. Нямам политическа задача някой да бъде наказан за нещо, което не е направил. Искаме правосъдна система, която да си върши работата. Ролята на премиера е да зададе тон, че искаме заедно българският народ да има правосъдна система, където да няма никой над закона, каза още Петков.

COVID-19

По темата за пандемията, премиерът каза, че със зеления сертификат има възможност да не се ваксинира, може и да се тества. „Ако не се ваксинираме повече хора, ще имаме риск да влезем в същия филм на ужасите. Моля, всички хора, които се чудят дали да се ваксинират, сега е момента, ако искате да помогнете. В момента имаме над 3,5 млрд. ваксинирани хора по света, статистиката ясно показва, че рискът не е там. Започваме информационна кампания за всички групи хора, които не искат да се ваксинират. Разбирам техните страхове, но трябва да разберат, че това е най доброто. Очакваме, че другата вълна ще е към 20 януари, ако успеем да ваксинираме 300 000 души, тези хора са пенсионери, и ако кажем, че 1,5% няма да отидат в болница, ние освобождаваме 4500 легла. Само 300 000 още хора да ваксинираме, намаляваме тежестта върху болничните легла, добави Петков. Смятам да поканя и д-р Аргирова, смятам да направим дискусия, ще си направя бустерна доза. Искам дискусия с нея, защото е смислено да се ваксинираме. Моето второ дете има диабет тип 1, това е рискова група за децата, тя вече е ваксинирана, и е само на 13 г. когато говоря за тези неща, винаги говоря за себе си първо. Цялото ми семейство е ваксинирано, каза още Петков.

РС Македония

За РС Македония, премиерът посочи, че първото, което трябва да се направи, е да се смени риториката. Трябва да започнем да говорим какви са всичките преимущества от добросъседството, колко бизнес повече може фирмите ни да правят, как бързо да построим влаковата линия София -Скопие, защо няма общ културен календар. Аз вярвам, че те ще имат нов премиер. Смятам да отида в Македония, когато го изберат и да начертаем карта на тези групите. Искам 5 групи - икономика, инфраструктура, култура, европейска интеграция и история. Искам те да се срещат всеки месец по един път, да не са срещите едновременно, да имаме работни резултати, подчерта Петков.

Разбира се, има от друга страна червени линии – Най-важното е македонците с български корени да бъдат защитени срещу дискриминация и срещу езика на омразата. Това трябва да е основна цел за всеки европейски гражданин. Не можем да замитаме факти. По-лесно е, когато видим колко може да спечелим и от двете страни, да измисляме възможноости за неща, които да са приемливи и за двете страни. Няма да отстъпим от сериозните позиции, ще можем много да спечелим заедно, каза още Петков. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари