Кирил Петков: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ - СДС

2
ПП - ДБ проведоха консултации при президента
ПП - ДБ проведоха консултации при президента Снимка: БТА

ПП - ДБ проведоха консултации при президента

При положение, че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков при консултациите на "Продължаваме промяната-Демократична България" при президента Румен Радев, предаде БТА.

Петков посочи, че това правителство ще бъде водено от същите приоритети - правосъдна реформа и възможност да се разследва главния прокурор, КПКОНПИ, Шенген и еврозоната.

Той отбеляза, че политическият съвет на ПП-ДБ е заявил ясно, че не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите, заяви Петков.

Другият съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев каза, че с ГЕРБ са опоненти, но по приоритетите, накрая след два цикъла избори, са успели да намерят законодателна основа и формула в парламента, така че тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават, но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени, посочи той. Няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно, т.е. ние да подкрепим първия мандат или да има правителство, подкрепено от нас с участието на ГЕРБ, заяви Василев.

В тази законодателна програма липсват трите законопроекта за бюджета, които не са в правомощията на политическите партии, а на служебния кабинет – надяваме се да ги видим скоро, каза още той.

Целта на времето, което се дава, е да бъде сформирано правителство, отговори Василев на въпроса на президента кога да бъде връчен първият мандат. По думите на Василев, времето за първия мандат е по-скоро въпрос за първия мандатоносител.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че президентът е "господар на времето в тази конституционна процедура". Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат, но това не ни пречи да работим с нашите опоненти по конкретни задачи, заяви още Иванов и отбеляза, че в това отношение коалицията е единна.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков коментира, че е било много важно да постигнат съгласие кои са приоритетните законопроекти. Заедно със закона за бюджета и двата допълнителни закона, свързани с бюджета, това, което обсъждахме през цялото време около масата за преговори, е, че имаме нужда от три месеца при една интензивна работа, за да успеем да постигнем поставените цели, заяви той.

Заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев призова служебния кабинет да внесе закон за държавния бюджет за 2023 г. максимално бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари