Кирил Петков: Каним "Гугъл" и "Амазон" да дойдат в България

1
В началото на юли предстои инициативата „Три морета“
В началото на юли предстои инициативата „Три морета“ Снимка: БТА

В началото на юли предстои инициативата „Три морета“

В началото на юли предстои инициативата „Три морета“ и работим с много сериозен екип да поканим големи компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат в България за първи път. Това каза на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Отделно, работим с българския бизнес да прокара своите партньори от 12-те страни, които са включени в „Три морета“ така, че това събитие да не бъде просто снимки и първи запознанства. Надяваме се да докара реални сделки на българските компании“, допълни служебният министър.

Той припомни за извършената проверка в Българска банка за развитие (ББР) и промяната в Устава ѝ, с която беше поставена забрана банката да отпуска кредити, надвишаващи 5 млн. лв. „Така никой няма да може да дава кредити по 100 млн. лв. от банка, която трябва да работи за малките и средните предприятия“, допълни служебният министър.

Петков напомни, че за изминалия месец е успял да извърши проверки и Българската агенция за експортно застраховане, както и в Държавната консолидационна компания. „ДКК беше изхрачила 630 млн. лв. В този момент имаме резултат с 1 завършени язовирчета, от които първите три проверки показаха, че тези язовири още не са влезли в експлоатация. От вчера съм дал разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация, да бъдат предадени на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, както и всеки договор с външен изпълнител да бъде предоставян на Комисията за прозрачност и контрол така, че да ням харчове за бетон и транспорт между 2 и 5 пъти повече от пазарните цени“, допълни той.

Кирил Петков припомни, че съвместно с Министерство на финансите беше подготвена нова програма за кредити към малките и средни предприятия без обезпечение с предвидени средства над 2,5 млрд. лв. По думите на служебния министър този инструмент ще даде възможност на бизнеса да се възстанови.

Другото, което направихме с вицепремиера Пеканов, е работата по Плана за възстановяване и развитие, като увеличихме средствата за бизнеса с близо 500 милиона. Вкарваме европейски институции, включително ЕИБ, като партньор във фишовете на Министерство на икономиката така, че парите да бъдат изразходвани по най-прозрачния начин и да има минимален риск от корупционни практики“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари