Кирил Петков: Искам да поздравя Румен Радев

7
Вчера президентът показа, че е отговорният политик във връзка с големите теми
Вчера президентът показа, че е отговорният политик във връзка с големите теми

Вчера президентът показа, че е отговорният политик във връзка с големите теми

Нямам канадски паспорт в себе си. Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Явно засягаме големи интереси. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Министърът съобщи, че второто си гражданство е придобито заради родителите му.

"Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него. Според мен и решение 15 от 1995 г. на Конституционния съд, „чуждото, освен българско, гражданство на едно лице е въпрос на собствен избор. То не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското”, припомни Петков и отново каза: "Представете си ,че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава".

По думите му казусът с гражданството му започна от „Има такъв народ”.

"После те се координираха с ГЕРБ, а вчера го направиха и с ДПС. Почувствах, че съм си свършил работата добре, щом тези партии се координираха толкова бързо. Вчера беше показателно, когато се проведе гласуване дали да участвам в КСНС. Аз не съм постоянен член на този съвет и трябва да се гласува дали да бъда приет. Аз носех важен доклад свързан с националната сигурност и членовете трябваше да гласуват дали да бъда допуснат. Гласовете против бяха от – ГЕРБ, „Има такъв народ”, ДПС и БСП. „За” бяха от „Демократична България”, формацията на Мая Манолова, президента и всички останали членове на КСНС”, съобщи Кирил Петков.

„На базата на всички кризи, пред които е изправена страната, г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа”, добави Петков.

ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят, че не са съгласни с актуализацията на бюджета. Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдеще решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19 и пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза”, обясни още министърът на икономиката.

„Искам да поздравя Румен Радев, защото вчера той беше отговорният политик във връзка с големите теми. Той не позволи Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството ми. От негова гледна точка се видя една принципна позиция”, обясни Петков. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари