"Алфа Рисърч": ДПС измества БСП за третото място

1
Партията на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната" печели вота
Партията на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната" печели вота

Данните при 85% от паралелното преброяване показват, че под 4-процентовата бариера остават ИБГНИ с 2.6%, ВМРО с 1.1% и АТАКА - 0.6%

Партията на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната" печели вота, а Движението за права и свободи става трета политическа сила, изпреварвайки БСП. Това сочат данните от 85% паралелно преброяване на резултатите от парламентарните избори на социологическата агенция "Алфа рисърч", предаде Dir.bg.

Според социолозите, 26,1 процента от избирателите са гласували за "Продължаваме промяната", докато коалицията ГЕРБ-СДС събира с близо три процента по-малко - 23,5 на сто.

Другата голяма изненада е изместването на социалистическата партия от третото място. По данните на "Алфа Рисърч" трета политическа сила е ДПС с 11.7% подкрепа от избирателите, докато БСП заема четвъртото място с 10,9 процента.

"Има такъв народ", който на предходните избори бе първа политическа сила, сега е едва на пето място с под 10 процента от гласовете на избирателите. Сривът за "Демократична България" също е налице. Подкрепата за десницата е 6,5 процента.

Увеличава се процентът на гласоподавателите, които са подкрепили партия "Възраждане". Според последните данни на "Алфа Рисърч" партията на Костадин Костадинов събира 4.8% и минава чертата за влизане в парламента.

Под 4-процентовата бариера остават ИБГНИ с 2.6%, ВМРО с 1.1% и АТАКА - 0.6%

Според социолозите от "Алфа Рисърч", при тези резултати от вота, разпределението по мандати е следното:

Продължаваме промяната: 67

ГЕРБ-СДС: 61

ДПС: 30

БСП: 28

Има такъв народ: 25

Демократична България: 17

Възраждане: 12

Румен Радев е категоричният победител в първия тур на изборите за държавен глава, като данните от 85% паралелно преброяване на резултатите, показват, че той преминава границата от 50 процента.

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков остава на второ място с 23,9 на сто от гласовете на избирателите, а на трето място е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9 процента подкрепа.

Костадин Костадинов от "Възраждане" пък изпреварва Лозан Панов, като двамата получават съответно 4,3 и 3,9 процента от гласовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари