Кирил Петков: Имаше лоби на "Газпром", свързано с правителството на Борисов

1
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" даде интервю за германския всекидневник ФАЦ
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" даде интервю за германския всекидневник ФАЦ Снимка: МС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" даде интервю за германския всекидневник ФАЦ

"Мисля, че имаше значително лоби на "Газпром", свързано с правителството на Борисов".

Това казва съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в интервю пред германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), който го цитира в обширен обзор за раздялата на България с руския газ, предава Actualno.

В подкрепа на твърдението си бившият премиер се позовава на дадените от Борисов 1,5 милиарда евро от парите на данъкоплатците за удължаването на руския газопровод "Турски поток" до Сърбия, а оттам и до Унгария, пише кореспондентът на ФАЦ Михаел Мартенс. Строителството на българското разклонение от "Турски поток" отне само две години, а късата свързваща отсечка с Гърция, която би могла още преди години да намали зависимостта на България от Русия, така и не бе изградена за цялото управление на Борисов от 2009 до 2021 г., изтъква Петков.

Според него "Турски поток" е възможно най-големият геополитически подарък за Путин. Съпредседателят на ПП няма ясен отговор на въпроса защо ЕК е допуснала това: "Мисля, че цяла Европа беше сляпа по този въпрос".

Петков определя освобождаването на България от хватката на "Газпром" като един от най-важните успехи на своя кратък мандат. Само в рамките на няколко месеца България успя изцяло и трайно да се освободи от зависимостта от руския монополист, отбелязва ФАЦ.

Според изданието роля за това са изиграли международната солидарност на демократичните държави, преговорният талант и времевите обстоятелства.

"Когато около два месеца след началото на най-новата руска война "Газпром" наистина затвори крановете, защото София отказа да плаща в рубли вместо в долари, от Петков се очакваше да стане кризисен мениджър", пише Михаел Мартенс.

Пред германското издание бившият премиер изказва благодарност към всички, които са помогнали на България да избегне апокалипсиса, след като буквално за една нощ "Газпром" спря доставките на течното гориво. Той разказва за бързата реакция на партньорите в САЩ и изпращането на два танкера втечнен газ, за подкрепата от Турция и за ролята на президента Ердоган, за ползотворните си разговори с азърбайджанския президент Алиев, за съдействието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Петков подчертава доброто взаимодействие с премиера на Гърция Мицотакис, с когото са се ангажирали лично за ускореното завършване на интерконектора Гърция - България. "За нас този проект беше с най-висок приоритет още преди войната в Украйна", казва той.

Много трудно ще е да се намали зависимостта на България от Русия при нефта и при ядрената енергия, посочва Михаел Мартенс във ФАЦ. Той дава като положителен пример сключените неотдавна договори с американската компания "Уестигхаус" и с френската "Фраматом", чрез които ще бъде заместена част от необходимото на АЕЦ "Козлодуй" ядрено гориво. Но единствената рафинерия на България и най-голямата на Балканите – "Нефтохим" – продължава да е собственост на руския концерн "Лукойл". И там има планове за изместване на Русия, пише ФАЦ. Отново е цитиран Кирил Петков, който казва, че е важно навсякъде да се постигне освобождаване от руското влияние, включително чрез разширяване на приложението на алтернативни енергийни източници. "Да разчиташ на Русия е лудост", подчертава той.

"Гордея се с нас. След като "Газпром" наруши договора, успяхме да намалим зависимостта си от него до нула процента. Поехме голям риск, но спечелихме", обобщава Кирил Петков пред германското издание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари