Кирил Петков договори първо самолетна връзка със Скопие

0
Авиолинията трябва да тръгне до два месеца
Авиолинията трябва да тръгне до два месеца

Авиолинията София - Скопие ще бъде реалност, заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие.

До 30 дни ще имаме точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща, обясни Петков. Петков потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари, което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията. И двама сме решени скоростта, с който движим този процес, да се запази, каза Петков.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на страната и че, няма никаква териториални претенции. "Това е първата голяма крачка", каза още македонският премиер. Така България вече ще използва краткото име Северна Македония вместо Република Северна Македония, както бе досега. Това е било договорено от двамата премиери Петков и Ковачевски по време на срещата им в Скопие във вторник.

Като напредък Петков определи поставения фокус върху съвместната работа и точния календар в следващите няколко месеца. "Фокусираме се върху всички неща, които са общи и върху възможностите за обогатяване на нашите отношения. Работните групи ще се съсредоточат и върху специфичните въпроси, които трябва да решим заедно", допълни той.

Българският премиер заяви категорично, че в Договора за добросъседство има много ясна дефиниция за езика и тезата за езика. "България уважава и наистина сме горди, че бяхме първата страна, която призна независимостта на Северна Македония и едновременно с това уважаваме самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и използването на езиците, както са по конституция”, каза още Петков.

Премиерът Ковачевски припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на независимостта Северна Македония от нашата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ха-ха
    Ама ние и самолети ли сме имали?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари