Кирил Ананиев: Трябва да съхраним лечебните заведения в готовност за посрещане на предизвикателствата през есента

0
Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата
Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата Снимка: БГНЕС

Трябва да съхраним лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата.

Това каза министърът на здравеопазването в парламента за медицинските специалисти, предаде агенция „Фокус“.

„Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата. Веднага искам да кажа, че след първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19. Знаете какви мерки предприехме по отношение на предпазните средства, по отношение на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, които носят вируса“, заяви още Ананиев.

Той посочи, че в първоначалния вариант на новата финансова рамка на ЕК 2021-2027 г. се е предвиждало да няма отделна програма „Здраве“. "Ще спомена и това, че за минали планове преди целият ресурс, който се отделяше за здраве беше около 400 млн. евро. Епидемията, която завари неподготвен целия свят и проблемите, които стоят пред всички здравни системи, накара ЕК да промени своето решение и ние през новия планов период ще запазим нашата програма „Здраве“ и то в размер 9 млрд. и 400 млн. евро.“, посочи още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари