Кипър въвежда за първи път минимална работна заплата

1
Очаква се мярката да засегне около 40 000 работници
Очаква се мярката да засегне около 40 000 работници

През първите шест месеца на работа заплатата ще бъде най-малко 885 евро, а по-късно ще се повиши до минималния праг от 940 евро

Република Кипър от 1 януари за първи път ще въведе минимална работна заплата. Очаква се мярката да засегне около 40 000 работници, които ще получават по 940 евро на месец, съобщава "Сайпръс мейл", предаде БТА.

През първите шест месеца на работа заплатата ще бъде най-малко 885 евро, а по-късно ще се повиши до минималния праг от 940 евро.

Работещите в селското стопанство, корабоплаването и домашните работници са освободени от изискванията за минимална работна заплата, както и стажантите и лицата, които се обучават за придобиване на степен или професионална квалификация.

Размерът на заплатата ще бъде преразгледан на 1 януари 2024 г., а след това - на всеки две години. За оценяване на минималната работна заплата ще бъде създаден консултативен съвет по въпросите на труда, който ще се състои от девет членове. Трима от тях ще бъдат представители на синдикатите, трима - на работодателите, и трима - експерти в областта на трудовите отношения.

Консултативният орган ще съветва министъра на труда, който ще представя на кабинета доклад за евентуални изменения на минималната работна заплата. Критериите, които органът ще проучва, включват покупателната способност на минималната работна заплата, нивата на заетост и безработица, общите заплати и тяхното разпределение, показателите за бедност и въздействието на промяната на минималната работна заплата.

Споразумението за въвеждане на такъв праг в заплащането на труда беше оценено като "историческо", въпреки че профсъюзите изразиха опасения, че заплатата далеч не е достатъчна, за да покрие инфлацията и нарастващите цени, посочва "Сайпръс мейл".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари