Киносалоните заплашват с бойкот на българските филми

0
Според организацията новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните и до масови фалити
Според организацията новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните и до масови фалити Снимка: Pixabay

Асоциацията на киносалоните заплаши с бойкот българските филми, създадени с държавна субсидия

Според организацията новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните и до масови фалити, предава Вестник Дума. Промените в него, приети на първо четене, водят до нови правила за работа на киносалоните и принципи за тяхната подкрепа. В текстовете например се завишават двойно изискванията към киносалоните за осигуряване на прожекции във всички часови пояси на нови български филми.

Санкциите за неизпълнение на изискването за запълване на определен процент от програмата с български филми са между 7000 и 14 000 лева, а това се оказва непосилна глоба за киносалон. В същото време към създателите на български филми с държавно финансиране няма изисквания за постигане на повече зрителски интерес или международни награди. Така, ако един филм е неуспешен, цялата финансова тежест пада върху киносалоните, се подчертава в становището.

От бранша настояват за спирането на законовите промени и приемането им само след консултации между представители на киноразпространението и кинопоказа с Комисията по култура и медии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари