Килии за пушачи и непушачи в затворите

0
Пандизчии са завели 70 дела за лоши битови условия в местата за лишаване от свобода
Пандизчии са завели 70 дела за лоши битови условия в местата за лишаване от свобода

Спални помещения за пушачи и непушачи са обособени в затворите.

Това предаде Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, съобщи Монитор.

Според действащите в момента регламенти на местата за лишаване от свобода, килиите се водят жилищно пространство, а не публично място и затова забраната за димене в тях не важи, стана ясно от отговор, изготвен по запитване на вестника. Така, всеки затворник, в зависимост от своите предпочитания, при постъпването си в затвора подава молба до началника на съответния затвор с искане да бъде настанен в помещение за пушачи или непушачи. В момента случаите на протест на затворници, че съжителстват с пушачи, са единични.

Всички те се решават на място, като се правят компромиси, удовлетворяващи всички, казват още от дирекцията. От образуваните от началото на 2016 г. 70 дела за лоши битови условия в затворите нямало такива, свързани с тютюнопушенето.

Процеси, заведени през минали години от недоволни пандизчии, обаче, има. През май т.г. стана ясно, че лишен от свобода, който излежава 10-годишна присъда в затвора в Пазарджик, претендира пред съда за две обезщетения по 5000 лв. – едното за влага в наказателната килия, където е бил изолиран 13 пъти, и другото, че го държали в килия с пушачи, а той бил непушач. Според него условията, в които е бил, му създали страхове за здравето, притеснения, битови неудобства, обида и възмущение от условията в затвора, както и нарушаване на правата и човешкото му достойнство. За известно време затворникът бил преместен в пандиза в Пловдив, но там също не останал доволен от килията, в която бил настанен. Тя била пренаселена, мръсна, без течаща вода и тоалетна, а за естествените нужди били ползвани кофи.

Съдът обаче счете, че не е бил надхвърлен пределът за несъвместимост на условията с човешкото достойнство и отхвърли като неоснователни двата иска на К.Б., като го осъди да заплати на ГДИН и правосъдното министерство 300 лв. хонорар за юрист-консулта. Преди 3 г. придоби известност и случай със затворник в Белене, който заведе дело по Закона за защита от дискриминация, защото зад решетките бил поставен в килия с пушачи, които му пречели на здравето.

Шуменецът Й.М. поиска 5 лв. обезщетение от инспекторката, която отговаря за социалните дейности и възпитателната работа, и била уведомена за здравните му проблеми. Мъжът имал хипертония и сърдечна аритмия и се страхувал от инсулт или инфаркт. Служителката обяснила пред съда, че веднага след подаването на молба от затворника той бил преместен в килия за непушачи, въпреки че пазарувал от затворническата лавка цигари и запалки. Затова съдът счете претенциите му за неоснователни и отхвърли иска.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари