Киев отказа предложените от Москва хуманитарни коридори към Беларус и Русия

1
Украйна обвини руските сили, че обстрелват зони, които са признати за хуманитарни коридори, за да попречат на хората да избягат от атакуваните градове
Украйна обвини руските сили, че обстрелват зони, които са признати за хуманитарни коридори, за да попречат на хората да избягат от атакуваните градове Снимка: БГНЕС

Киев отказва хуманитарните коридори към Беларус и Русия, предложени от Москва за евакуирането на цивилни от бомбардираните градове

Това заяви днес вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес и БТА. 

"Това не е приемлив вариант", каза тя.

Русия се опитва да манипулира френския президент Еманюел Макрон и други западни лидери като иска всички хуманитарни коридори в Украйна да отвеждат до Русия или Беларус, каза още Верешчук , цитирана от Ройтерс.

На брифинг, излъчван по телевизията, тя обясни, че Украйна е призовала Русия да се съгласи на прекратяване на огъня от тази сутрин, за да могат украинците да се евакуират към западния украински град Лвов.

Украйна получи предложението на Русия рано тази сутрин, след като руският президент Владимир Путин разговаря с Еманюел Макрон, посочи украинската вицепремиерка. „Надявам се, че френският президент Еманюел Макрон разбира, че името му и искреното му желание да помогне… всъщност биват използвани и манипулирани от Руската федерация“, каза тя.

Украйна обвини руските сили, че обстрелват зони, които са признати за хуманитарни коридори, за да попречат на хората да избягат от атакуваните градове.

Руското министерство на отбраната каза, че новите коридори ще бъдат отворени от украинската столица Киев, от източните градове Харков и Суми, както и от пристанищния град Мариупол.

Москва обвинява Украйна за досегашния провал на хуманитарните коридори и отрича твърденията, че обстрелва цивилни.

Двете страни се подготвят за трети кръг на преговорите, който трябва да се проведе днес. Според Украйна няма големи шансове за пробив.

Около 200 000 души остават в капан в Мариупол, повечето от тях спят под земята, за да се спасят от обстрела на руските сили, който продължава повече от шест дни. Според украинските власти заради обстрела хората нямат достъп до хранителни запаси, вода, електричество и отопление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Заарата
    А бе има ли нормален човек от ЕВРОПА,който да се насочи към Русия или Беларус ! Все едно Японец да иде в Северна Корея !
  • -1
    6
    до 3
    ами в кой списък да сме бе, умнико?!? в списъка на защитниците ли?!? я виж какви пудели сме, ония от европа кат кажат „а“, ние вече сме на „я“ чак и трети март не признаваме щото русия е тази, заради която имаме държава! май верно ни е определила митрофанова, а?!?
  • 2
    5
    ===
    Не ставайте проводници на фалшиви (непроверени, непотвърдени) новини ! Няма да е зле да се поразчисти от продажници и тук, но всички знаем колко са и къде са се настанили и то не е тук в коментиращите.
  • 1
    4
    До 3
    Не, слушам и гледам новини, вкл. и РИА Новости. От днес на обяд България е в списъка на неприятелските държави на Путин. Половината свят. Я обясни отворко кой се е загубил и кой не се е загубил. Или ще чакаш да ни окупира отново както през септември 1944 година и тогава да проумееш
  • 3
    3
    Do 2
    Само любопитството не стига. Сигурно сте единственият, който се е загубил в пропагандния цирк и още не е разбрал каква е играта на продажната шайка, която управлява в Украйна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари