Осъдиха двама руски войници за отказ да участват в боевете в Украйна

0
Войниците са осъдени на две и половина години затвор
Войниците са осъдени на две и половина години затвор

Войниците са осъдени на две и половина години затвор

Двама войници от Камчатския край, в Далечния изток на Русия, са осъдени на две и половина години затвор заради това, че са отказали да участват в боевете в Украйна, съобщи днес правозащитната организация "О Ве Де-Инфо", цитирана от Ройтерс.

В отделни постановления на съда мъжете, идентифицирани във военните документи като Александър Степанов и Андрей Михайлов, са признати за виновни за отказ да изпълнят заповед да се включат в боеве по време на война.

Миналата година руският президент Владимир Путин внесе промени в наказателния кодекс, според които подобни нарушения се наказват с до три години затвор, уточнява агенцията.

Военният съд на тридесет и пети гарнизон в Камчатка произнесе присъдите на Степанов и Михайлов съответно на 25 и 27 април. Мъжете обаче все още не са изпратени в затвора и имат право да обжалват съдебното решение.

През септември миналата година Путин издаде заповед за мобилизирането на 300 000 войници – безпрецедентен ход от Втората световна война насам - в подкрепа на руските военни усилия в Украйна, където руската армия е претърпяла значителни загуби от началото на войната, продължаваща вече близо 15 месеца. Това обаче накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната си, за да не бъдат мобилизирани, припомня агенцията.

През февруари 20-годишен наборен войник от района на Северен Урал се обеси във военната база край Москва, в която е служел, след като отказа да отиде в Украйна, съобщиха от "О Ве Де-Инфо".

"Не искам да се подчинявам да хора, които не вдъхват нищо друго освен страх и отвращение", написа в предсмъртно писмо войникът Сергей Гридин. "Затова реших да умра тук в родината си, преди да изцапам ръцете си с чужда кръв", пише още в писмото си Гридин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    абе даскале,
    Къде по света не наказват военнослужащи, отказали да изпълнят заповед?!? Или никъде не ги наказват, та това, че в Русия осъдили двама, е новина?!? Ти в казарма бил ли си?!? Май не!
  • -2
    3
    daskal
    До долните двама: А вие защо биете малките негърчета?! Много стар виц е, но направо го цитирате с коментарите си.
  • 4
    2
    и това
    е новина?!? а защо не са новини отказите на украинците да си пазят родината от „окупантите“?!? айде като казвате „а“ да продължавате и с „б“
  • 3
    1
    Ванка с танка
    Ония ЛГБТ и промитите от Америка мозъци са виновни....Клоуна , наркомана и сие....В руската кочина нищо ново Или тези хора са били западни агенти, врагове на народа.Жалка картинка,даже по жалка от нашата действителност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари