Кибератака забави разпространението на вестници в САЩ

0
Още не известно дали зад атаката стои държава или хакери, които не са свързани с държавни структури
Още не известно дали зад атаката стои държава или хакери, които не са свързани с държавни структури Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Атака със зловреден софтуер, която изглежда произхожда извън САЩ, забави разпространението на няколко големи американски вестника, предаде АФП.

„Лос Анджелис таймс“ обяви в събота, че атаката, която в началото била сметната за срив в сървъра, засегнала компютърната мрежа на издателската къща „Трибюн пъблишинг“, която е свързана с производството и печата на множество вестници.

В резултат разпространението на съботните издания на „Лой Анджелис таймс“ и „Сан Диего юниън трибюн“ бе забавено.

Атаката освен това засегнала и разпространението на изданията на Западното крайбрежие на САЩ на „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“, които излизат от печатницата на „Лос Анджелис тамс“.

В съобщението не се посочва колко абонати са засегнати, но повечето от клиентите на „Лос Анджелис таймс“ получили вестниците си в събота, но с няколко часа закъснение.

Вестникът цитира източник, запознат със ситуацията, който казал, че атаката се смята за преднамерена, като целта ѝ била да изключи определена инфраструктура, конкретно сървъри, а не да се опитва да открадне информация. Още било рано да се каже дали зад нея стои държава или хакери, които не са свързани с държавни структури.

Американското министерство на вътрешната сигурност съобщи, че знае за потенциалната кибератака и работи с други правителствени агенции и партньори в индустрията, за да разбере какво е станало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари