КЕВР: Увеличението в цената на природния газ през април няма да бъде 58%

0
Възможно е помощта за битовите потребители на газ да бъде продължена и за април
Възможно е помощта за битовите потребители на газ да бъде продължена и за април Снимка: БГНЕС

Възможно е помощта за битовите потребители на газ да бъде продължена и за април

Увеличението в цената на природния газ през април няма да бъде 58%, каквато прогноза направи „Булгаргаз“, гарантира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВРСтанислав Тодоров, като се позова на борсовите цени, които през последните дни се успокояват.

Спад в пазарите, както на електричество, така и на газ, реагират панически на всякаква новина, която се получава от района на военните действия. В този смисъл мога да ви гарантирам, че увеличението няма да бъде в рамките на 57%, както е първоначалното заявление на „Булгаргаз“. Колко ще бъде, ще стане ясно едва в последните дни на месец март. Към този момент, ако днес изчислим увеличението, то трябва да е около 30%“, заяви Тодоров, цитиран от БНР.

Министърът на енергетиката Александър Николов потвърди казаното от председателя на КЕВР, като допълни, че ситуацията се следи. Възможно е помощта за битовите потребители на газ да бъде продължена и за април:

Ще се вземе решение към края на месеца за това как да изглежда компенсацията и дали тя да бъде продължена и за още един месец напред, тъй като реалното спиране на отоплителния сезон вероятно ще се случи някъде в средата на месеца“.

Заявката на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на природния газ с близо 60 процента от април е заради действията на бившето ръководство на дружеството, което е отказало евтината азерска суровина, смята от своя страна премиерът Кирил Петков, който каза това на срещата на бизнеса с правителството.

Премиерът съобщи, че ще направи опит за нова договорка с Азербайджан, така че страната ни отново да получава по-евтини количества.

"Има дни, в които страната ни зависи на 100% от доставките на руски газ. Разбира се, има и екстремни ситуации, в които не можем да игнорираме реалността…когато се опря дали да има санкции дали да внасяме петрол и газ, там вече не може“, каза премиерът.

По повод исканото от „Булгаргаз“ поскъпване на газа с 58% през април Петков обяви, че ще се направи опит отново да получаваме евтин газ от Азербайджан:

Това, което в момента се случва, е цената, която беше 5-6-7-10 евро, нашите договори са стигали и до 21 евро с азерите, в момента пазара е на 114 евро на мегаватчас. Скокът е с пъти на международните борси. Когато ние сме се отказали по договорен начин от едно голямо количество от азерски газ, който иначе сега щеше да е с фиксирана цена, тя щеше да бъде с пъти по-ниска от тази, по която в момента „Булгаргаз“ трябва купува на пазара. Надявам се обаче, че това ще мога да го променя“.

Иван Топчийски, председател на борда на директорите на газовата компания обаче заяви, че дори да се договори евтин азерски газ, той няма как да поевтини цената през април.

Това са подписани договорни отношения, които по-напред във времето могат да се ревизират“.

Топчийски се надява успокояването на борсовите цени да се отрази и на тези през април, за което КЕВР ще вземе решение в края на месеца.

Първите 10 дни в състояние на война котировките и борсовите индекси са много високи. Оттук насетне виждаме едно намаляване на тези котировки, така че очакваме стойностите към края на месеца, когато всъщност КЕВР ще разгледа официалните вече статистики за тези индекси, да видим едно понижаване от това предложение“.

Припомняме, че вчера държавното дружество „Булгаргаз“ поиска рекордно поскъпване на природния газ през април - с 58%. Аргументът е, че заради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските борси. Ако КЕВР евентуално одобри искането, което засега отрича, че ще направи, един мегаватчас трябва да се увеличи от сегашните почти 114 лева на почти 180 лева без такси и налози.

В края на миналата седмица „Булгаргаз“ оповести прогнозата си за май, която предвиждаше скок от 39% спрямо сегашните нива. При подобен скок наредбата за ценообразуване предвижда промяна и в цените на топлоенергията и тока, още повече, че се очаква и наложеният мораториум да отпадне в края на март. Окончателното решение за цените на тока и парното за бита регулаторът ще вземе на 1 април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари