КЕВР утвърди увеличението на природния газ с 60%

0
Цената ще е близо 300 лв. на мегаватчас​ от 1 август
Цената ще е близо 300 лв. на мегаватчас​ от 1 август Снимка: БГНЕС

Цената ще е близо 300 лв. на мегаватчас​ от 1 август

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец август, считано от 1 август 2022 г., в размер на 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

На тази ценаБулгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, информира БГНЕС.

От енергийния регулатор уверяват, че необходимите количества природен газ за август са осигурени от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/.

Основната причина за високия ръст на цената за август месец е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси, казват от КЕВР и подчертават, че независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч. Основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад.

Комисията потвърждава изразеното вече становище, че е от изключително значение през следващите месеци „Булгаргаз“ да положи максимални усилия, за да гарантира сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    Трябва БАЙДЪН
    лично да се извини на Пеевски и американците да платят на г-н Пеевски разноските по делото !
  • 6
    3
    До 2
    Нали трябва масата да остане с убеждението,че при Баце всичко беше наред,а при останалите -разруха и трагедия...
  • 7
    2
    ОПГ ГРОБ=ДПС
    Да благодарим на герберастката подлога Иванчо Кевъра!
  • 9
    1
    Гошо куче лошо
    Това е безумие...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари