КЕВР се възмути от критиките - МОСВ не е имало никакви забележки през 2016 година

0
Регулираме цените като национална институция, независима от изпълнителната власт, пишат от комисията
Регулираме цените като национална институция, независима от изпълнителната власт, пишат от комисията Снимка: БГНЕС / архив

КЕВР регулира цените и качеството на ВиК услугите като национална институция, независима от изпълнителната власт.

С остро изявление отговор на критиката на служебния министър Асен Личев от вчера излиза Комисията по енергийно и водно регулиране. От КЕВР посочват, че са равно-отдалечени както от доставчиците, така и от потребителите на тези монополни услуги, а основната им цел е осигуряване на независим, обективен и експертен подход.

От Комисията уверяват, че изпълняват тези си функции при стриктно спазване на принципите и правилата, залегнали в нормативната уредба, приета от Народното събрание и Министерски съвет.

Освен това с регулирането на цените на ВиК услугите Комисията се стреми да защитава интересите на потребителите и да предотвратява злоупотреба с господстващо положение, но същевременно и да спазва изискванията за икономическа обоснованост на цените на услугите и възстановяване на разходите за тяхното предоставяне.

КЕВР напомнят, че сега действащата Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите, която отразява най-добрите международни практики, е приета от МС през 2016 г., тя е разработена от Световната банка по поръчка на МРРБ. И когато тази наредба е била съгласувана МОСВ не е имало никакви забележки. Освен това и до момент в Комисията не са постъпвали предложения за промени от страна на МОСВ.

По темата за политиката във водния сектор и на ВиК сектора в частност - тя се осъществява от МОСВ и МРРБ, а не от КЕВР, посочват още от Комисията. В тази връзка България е приела две стратегии - Национална водна стратегия, разработена от МОСВ и приета през 2012 г. от Народното събрание, и Отраслова стратегия за ВиК сектора, разработена от МРРБ и приета от Министерски съвет през 2014 г., със срок до 2023 г. Към момента в КЕВР не е постъпвала информация за степента на изпълнение на одобрените стратегии, нито за намерения за актуализацията им.

Относно повдигнати въпроси, свързани с начисляването на ДДС от страна на ВиК дружествата в таксите за водовземане, следва да се има предвид, че всички утвърждавани от КЕВР цени, включително и цените на ВиК услугите, са без включен ДДС. КЕВР няма отношение към това начислявано ДДС, а към момента държавата не е определила различен размер на този данък за ВиК услугите. "ВиК операторите, както и всички други доставчици на стоки и услуги, следва да начисляват ДДС в крайните цени за потребителите и да внасят този данък в държавния бюджет. В този процес КЕВР няма никакво участие."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари