КЕВР проверява ЕРП-тата заради проблемите с тока след снега

0
КЕВР проверява ЕРП-тата заради проблемите с тока след снега
КЕВР проверява ЕРП-тата заради проблемите с тока след снега

Ще има изплащане на компенсации за спирането на тока по време на снеговалежите?

Създадени са три работни групи и стартират проверки на трите електроразпределителни дружества по отношение на изискванията към тях съгласно общи условия по договорите, както за достъп до мрежата, така и за пренос на електроенергия през мрежата, това заяви в парламента председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той, заедно с енергийния министър Румен Радев, бяха извикани от групата на "Възраждане", за да обяснят пред депутатите дали ще има изплащане на компенсации за спирането на тока по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември тази година.

"Енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетения за щетите, нанесени в резултат на ограничителен режим. Това означава, че КЕВР трябва да извърши съответната проверка с оглед на компенсиране на потребителите в периода след ограничителния режим", посочи Иванов.

Той обясни какви са задълженията на трите електроразпределителни дружества (ЕРП).

"За градските райони всяко едно от ЕРП-тата трябва в двучасов срок да въведе организация и да започне възстановяването. За извънградските райони този срок е не повече от 4 часа. Следващото, което трябва да бъде изпълнено, е съгласно общи условия - дружествата, при положение че не могат в рамките на 8 часа да възстановят захранването, са задължени да уведомят клиентите чрез обявление в средствата за масова информация. След изтичане на срока на ограничителния режим започват да текат срокове и предприемане на действия, свързани с обезщетенията, които трябва да бъдат платени на клиентите. Ако в рамките на 24 часа след изтичане на ограничителния режим, не е преодоляна аварията и възстановяването не е осъществено, се заплаща еднократна сума от 30 лева на всеки клиент. За всеки следващи 12 часа и 36 нагоре се заплаща по 20 лева на всеки клиент", посочи Иванов по повод изискванията, за да се защитят правата на потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    До иванчо от кевр
    Бахахахахаха иванеееееее ищам да те чекна и еба продажно псе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари