КЕВР да обяви с колко и от кога ще намали цените за парно, газ и ток на гражданите

1
Мая Манолова: Борисов обяви поевтиняване на газа с 40%, но скри, че няма да се намалят сметките на гражданите със задна дата
Мая Манолова: Борисов обяви поевтиняване на газа с 40%, но скри, че няма да се намалят сметките на гражданите със задна дата

Манолова: Борисов обяви поевтиняване на газа с 40%, но скри, че няма да се намалят сметките на гражданите за ток и парно с 40% със задна дата

Въпросите след изявлението на Борисов са към КЕВР и Йорданка Фандъкова, обяснява Манолова

Изявлението от днес на премиера Бойко Борисов и „Булгаргаз” ЕАД за намаляване цената на руския газ за България с 40% от 5 август 2019 г. (със задна дата), представлява недопустимо пропаганден ПР-ход навръх Националния празник на България.

От Изправи се.БГ подчертаваме, че този ход по некоректен начин внуши на гражданите, че предстои намаляване и на сметките им за парно, ток и газ със задна дата и то значително. Намираме за недопустима политическата злоупотреба, която Борисов направи с темата, при положение че се касае за експертна и чувствителна за гражданите тема. Изявлението бе направено съвсем съзнателно така, че след него хората да очакват от топлофикациите и доставчиците на ток и газ да им намалят сметките от август 2019 г. до днес с 40 % и то със задна дата.

На първо място, напомняме, че КЕВР е независим регулаторен орган и правителството не може да му дава указания.

На второ място, подчертаваме, че премиерът умишлено подведе хората, въпреки че е добре информиран, че намалението няма да влезе в сила автоматично и че тепърва предстои КЕВР да определи цената на газа и парното със задна дата от август 2019 г. Ние ще следим внимателно доколко решенията на КЕВР ще са в интерес на гражданите или ще обслужат енергийните дружества.

На трето място, недоумяваме защо премиерът Борисов не информира обществеността коректно за цените на газа в останалите европейски държави. Тези страни постигнаха значително по-изгодни доставни условия още след първото тримесечие на 2019 г.

КЕВР е определила пределни цени на топлинната енергия и преференциални цени за ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин на топлофикационните дружества в страната, в сила от 1 юли 2019 г. Те важат за регулаторен период от една година - до 30 юни 2020 г., тоест и сега.

Освен КЕВР обаче, намаляването на цената на парното и газа може да стане и по инициатива на топлофикационните дружества и „Булгаргаз” ЕАД, които трябва да направят точни сметки, и да внесат необходимите документи в КЕВР за намаляването на цените на природния газ, топлината енергия и ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин, за да се отрази това на сметките на обикновените потребители и да ги намали.

След анонса на премиера и „Булгаргаз” очакваме:

1. КЕВР да обяви с колко и считано от кога ще намали цените за парно, газ и ток на гражданите с оглед обявеното от Борисов и „Булгаргаз” ЕАД 40 % намаление на цената на руския газ за България със задна дата.

2. КЕВР да предприеме изменение на цената на ел. енергията на регулиран пазар, преди изтичането на регулаторния период до 30 юни 2020 г. Това е предвид факта, че ще трябва да се намалят и преференциалните цени на  ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин от топлофикациите.

3. Собственикът на „Топлофикация София” ЕАД в лицето на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и СОС да обявят какво намаление на цената на топлинната енергия на столичните потребители ще поискат от КЕВР и от коя дата, във връзка с изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз” ЕАД и за намалението със задна дата, и за връщането на пари на клиентите в общ размер на 150 млн. лв. в следващите 30 дни. С колко ще поевтинеят сметките на столичани за парно и газ със задна дата спрямо обявените от премиера 40 % по-евтин природен газ?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари