Кестените в Русе отново цъфнаха

0
Красивите бели цветчета са до купчини все още неузрели плодове
Красивите бели цветчета са до купчини все още неузрели плодове Снимка: TVN

В началото на астрономическата есен кестените по русенските улици започнаха отново масово да разцъфтяват. Немалка част от тях са и с нови, свежо зелени листа.

Отрупани с кичести бели цветове са голяма част от кестеновите дървета по ул. „Борисова“, по ул. „Плиска“, в Младежкия парк. На много места цветовете са непосредствено до купчини все още неузрели плодове, пише TVN.

Есенния цъфтеж на дърветата е поличба за кратка и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, твърдят стари русенци. Според природозащитници обаче, тъй като явлението се повтаря вече няколко години последователно, се дължи на глобалната промяна на климатичните условия.

Съществуват различни поверия, тъй като в миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. В подкрепа на тезата си възрастните хора изтъкват и факта, че тази година щъркелите отлетяха на юг сравнително рано – още в средата на август. Според поверието ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари