Кажете сбогом на бакшишите!

2
С идването на „Юбер" такситата дойде и негативната реакция на досегашните бакшиши
С идването на „Юбер" такситата дойде и негативната реакция на досегашните бакшиши

Досегашните миризливи таксита с недодялани, груби таксиджии вече имат опасна конкуренция - поддържани коли и съвестни шофьори. Тоталната промяна се нарича „Юбер" и за ужас на родните жълти возила, алтернативният превоз вече печели клиенти в София. Новата услуга позволява използването на превоз с автомобил в града, без той да е свързан с дадена таксиметрова компания. Всеки, който реши да бъде шофьор, се вписва в системата и с личната си кола превозва хора до различни краища на столицата.

Юбер" всъщност е мобилно приложение на телефоните. Всеки, който иска да ползва услугите на новите водачи, въвежда данните си в приложението, като вписва и номер на банкова карта, с която се плаща. След това избира най-близкия до него свободен шофьор и пътува по предварително изготвен Джи Пи Ес маршрут. За да ползвате услугите обаче трябва да с регистрирате в приложението чрез джиесем-а си в сайта на компанията.

Новата фирма на практика предлага същата услуга както досегашните таксиметрови, но без да минава през задължителните за жълтите коли регистрации. Бакшишите не са задължителни, а „Юбер" взима комисиона от цената. Информация за пътуването, за водача, който ще използвате, както и за неговия рейтинг се получава още при поръчката. Според запознати това гарантира високи нива на сигурност. Няма плащания кеш, а в колите няма допълнително устройство, което да отчита изминатото разстояние. Всичко става автоматично през кредитна карта, която предварително сте настроили в приложението си.

Не само условията са достатъчно конкуретнти на сегашните таксита, но и цените бият тези на раздрънканите возила. Официално обявените цени са 70 ст. първоначална такса, 40 ст. на километър и 20 ст. на минута престой. В момента средната дневна такса на повечето таксита в София е 70 стотинки. За да наемеш „Юбер" трябва да направиш сметка не по-малка от 3 лева, като километрите и съответно цената предварително се изчисляват чрез Джи Пи Ес устройството. Това е и таксата, ако поръчате кола, а след това я откажете. С идването на „Юбер" такситата дойде и негативната реакция на досегашните бакшиши. Те скочиха срещу новата конкерунция и заплашиха с протести.

Какви трябва да са шофьорите?

Шофьорите на новите „Юбер" таксита трябва да имат валидни документи, личен автомобил с година на производство след 2006 г., както и свидетелство за съдимост и документ от КАТ, който удостоверява липса на прегрешения. Те не трябва да имат провинени като каране в пияно състояние и книжката им да не е била отнемана. С кандидатите задължително се провежда интервю и инструктаж за работа. Те биват задължавани да поддържат добра хигиена в колите си и да имат добро отношение към пътниците.

Едно от предимствата на този вид превоз е, че няма разменяне на пари между пътник и шофьор, няма и договор помежду им. Единият сключва споразумение и получава парите си от компанията по граждански договор за услуги, а другият заплаща използването на мобилно приложение и изминати километри.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари