Катя не знаела, че й е отнета книжката

0
Книжката на шофьорката, която прегази и уби на място пътния полицай Делян Палазов, е била отнета още на 15 май
Книжката на шофьорката, която прегази и уби на място пътния полицай Делян Палазов, е била отнета още на 15 май

41-годишната Катя Лерца, която премаза и уби на място на 13 май т.г. пътния полицай Делян Палазов в Пловдив, не знаела, че книжката й е отнета.

Тя все още не била получила заповедта, с която свидетелството й за управление било взето след кървавата катастрофа на бул. „Санкт Петербург” от средата на май. Това заявила в своя защита самата Катя Лерца, след като бе пипната в неделя да шофира необезпокоявано из улиците на Пловдив, пише Монитор.

В неделната вечер на 25 юни Катя Лерца, която карала спортен модел „Пежо”, била спряна за проверка от полицаи. Те я пипнали да шофира без книжка след Бетонния мост в посока „Кючук Париж”, близо до магазин „Билла”, като веднага я отвели в Първо районно управление на полицията. Там Катя Лерца била тествана с дрегер, а резултатът й бил отрицателен. Именно пред колегите на загиналия полицай Палазов Катя Лерца се оправдала, че продължава да шофира, защото нямала представа, че книжката й била отнета. Тази й информация тепърва ще се проверява и ако се установи, че някой не си е свършил работата, ще има наказания, се заканиха разследващи.

След като била отведена в Първо районно да дава обяснения, Катя Лерца била пусната да се прибира у дома. Тя не била арестувана. Бил й съставен само акт за установяване на административно нарушение – шофиране без книжка. Каква ще бъде стойността на наложената й глоба с последващото наказателно постановление на този етап от разследването не е ясно, уточниха от полицията. Въпреки промените в Закона за движение по пътищата, според които регистрационните табели на возило с шофьор без книжка, се свалят, това с пежото на Катя Лерца не било сторено, научава Агенция Монитор.

След зверската катастрофа от 13 май тя бе арестувана и остана зад решетките само няколко дни, след което бе освободена с парична гаранция от 10 000 лева. Тогава Катя Лерца караше джип, който с дясната си предна част ударил пътния полицай Делян Палазов. Той охранявал Всенародния събор в парк „Лаута” и задно с негов колега трябвало да се грижат за регулирането на трафика и безопасността. От тозиудар униформеният бил изхвърлен в спрян за проверка наблизо камион, след което тялото му паднало на около 20 метра от мястото на сблъсъка на асфалта. Загинал на място от тежките травми. Авто-техническа експертиза ще установява каква е била скоростта на джипа „Киа Спортидж”, каран от Лерца във фаталния съботен следобед. 

Книжката на Лерца отнета на 15 май

Книжката на шофьорката Катя Лерца, която прегази и уби на място пътния полицай Делян Палазов, е била отнета още на 15 май с постановление на наблюдаващия прокурор. Законовият срок на разследването за катастрофата на бул. „Санкт Петербург” е двумесечен и той все още не е изтекъл, каза зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева – Минчева. Тя уточни, че повдигнатото обвинение на Катя Лерца е за причиняване на смърт по непредпазливост в резултат на нарушаване правилата за движение по пътищата. Законът предвижда затвор от 2 до 6 години, ако шофьорката Катя Лерца бъде призната за виновна от съда. 

Току що с прессъобщение от Главна прокуратура потвърдиха информацията, че книжката на Катя Лерца е била отнета с постановление на наблюдаващия прокурор, но тя не е знаела това. Причината е, че от КАТ Пловдив не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на свидетелството за управление на обвиняемата.

Ето и цялото прессъобщение от Главна прокуратура:

"Във връзка с множество публикации, коментиращи обстоятелството, че обвиняемата за причиняване смъртта на полицейски служител Катя Лерца е установена да шофира автомобил, след като е било отнето свидетелството й за управление, Ви уведомяваме следното:

След привличането на Лерца в качеството й на обвиняема, с постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратураПловдив от 17.05.2017 г., като мярка на процесуална принуда, е било разпоредено временно отнемане на свидетелството й за управление, съобразно новата законова разпоредба на чл. 69а от НПК. Съгласно същата разпоредба, постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Последните, от своя страна, са приели контрола над изпълнението на мярката, като не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на свидетелството за управление на обвиняемата.

Същевременно, разпоредбата на чл. 343 в, ал. 3 от НК /създадена от законодателя по същото време, по което е разписана и нормата на чл. 69а от НПК/, предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, но не и за шофиране в срока на сходната мярка на процесуална принуда. Т.е., в конкретния случай, поради законодателно опущение, не би могла да се търси наказателна отговорност от обв. Лерца за шофирането й без свидетелство за управление на МПС.

Все така поради несъвършенство на извършената законодателна промяна, е налице и пропуск на законодателя да се предвиди санкция за неизпълнението на мярката на процесуална принуда, резултираща във възможност да се поиска изменение на взетата спрямо обвиняемата мярка за неотклонение в по-тежка такава. С подобна санкция /чл. 68 а от НПК/, при предходно изменение на наказателния кодекс, е било скрепено нарушаването на мерките на процесуална принуда, изразяващи се в забрана да бъде доближаван пострадалия или забрана обвиняемият да напускане пределите на страната /чл. 67 и чл. 68 от НПК/. За мярката по чл. 69 а от НПК обаче, подобна възможност липсва. Поради това и няма нормативно основание да бъде поискано изменение на действащата спрямо обв. Лерца мярка за неотклонение в по-тежка.

Разследването по досъдебното производство продължава, като ще приключи в рамките на законоустановения двумесечен срок."

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари