Католици и арменци празнуват Цветница

2
Честит празник!
Честит празник!

Католическата църква и Арменската Апостолическа Православна църква отбелязват големия християнски празник Цветница.

На този ден се празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха, информира Uniconbg.com. Според новозаветните евангелия, множеството, виждайки в Иисус Христос Спасителя, разстлало палмови клонки по пътя пред Божия Син.

Хората засипали цветя пред нозете му. И Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев".

За българската католическа общност празникът е двоен, защото в страната пристига дясната ръка на Светия отец папата – държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Той ще присъства на литургията в униатската църква "Свето Успение Богородично".

С благословията на Всеарменския католикос Негово Светейшество Карекин II във всички арменски църкви ще бъдат извършен ритуала "Благославяне на децата". Празникът на арменски се нарича Дзахгазарт (Цветница).

Голямата разлика между празнуването на Великден е повод за многогодишни дебати между отделните църкви. До 325 година Възкресение Христово се празнува от отделните църкви в различни дни и при това не винаги в неделя.

През 325 г. се провежда Първият вселенски църковен събор, който решава, че Великден се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Това правило се прилага масово между 326 и 1582 г.

През 1582 г. се извършва реформа на календара – папа Григорий ХIII заменя стария Юлиански календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар или нов стил. Православният свят не приема тази календарна новост, защото с новия календар има опасност Великден (християнската Пасха) да изпревари юдейската Пасха или да съвпадне с нея.Папа Франциск повдигна отново въпроса за единното честване миналата година.

А отговор от Източната църква ще бъде даден след Всеправославния събор през тази година. Запознати припомнят и взаимния призив след историческата среща на Папа Франциск и патриарх Кирил в Куба през февруари тази година: "Ние не сме съперници, а братя и от това понятие трябва да се ръководят всички наши взаимни действия и действията ни спрямо външния свят. Призоваваме католици и православни от всички страни да се научат да живеят заедно в мир и любов".

Източник: Uniconbg.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари