КАТ вади всички камери на пътя в петък

1
Обявиха 24-часов маратон за контрол на скоростта
Обявиха 24-часов маратон за контрол на скоростта Снимка: БГНЕС

Обявиха 24-часов маратон за контрол на скоростта

Пътната полиция изважда и включва всичките си над 200 камери за контрол на скоростта. Акцията започва от днес - 20 април, и ще продължи в цялата страна до неделя - 23 април, включително. Кулминацията е планирана за петък, когато ще се проведе “24-часов маратон” със снимане и през деня, и през нощта, обяви вчера главен инспектор Лъчезар Близнаков от КАТ към Главна дирекция “Национална полиция”.

“Най-важното, което трябва да се отбележи е, че местата за контрол не са случайни, а са спрямо данните за възникнали пътнотранспортни произшествия или по-скоро тези, които са настъпили, вследствие на превишена или несъобразена скорост”, обясни Близнаков. Той посочи, че по време на празничните дни покрай Великден - 13-17 април, с камери са установени 37 000 нарушения. Главният инспектор даде пример за водач, засечен да кара с 225 км/ч по Околовръстното шосе на София около 18 часа в един от най-натоварените дни от Великденските празници, предаде вестник "Труд“.

Друг подобен случай е от магистрала “Струма”, където водач е установен да шофира с 203 км/ч, каза още Близнаков. Той обобщи, че за 5-те дни по празниците полицията е проверила над 46 000 превозни средства и над 4000 лица, като са установени и изготвени над 13 000 акта и фиша. Установени и 223 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.

През 2022 г. по снимки от камери са издадени 1 111 525 електронни фиша за превишена скорост и само 38 000 акта и обикновени фишове за други нарушения. Общата сума от глоби за електронни фишове е 136 515 110 лева, докато за другите видове наказателни постановления е 28 874 212 лв. Проблемът е, че от МВР не са връчили около половината от издадените електронни фишове, което прави над половин милион. а дежурства по опасните участъци, ще си свършат своята работа, движението ще бъде по-спокойно и по-безопасно. Но проблемът е, че тези акции приключват и след броени дни всичко вече е забравено, после нещата си продължават по старому. Затова - казвал съм го много пъти и пред различни медии, нужен е цялостен подход. На първо място - по-голям състав на пътната полиция, който да осъществява един пълноценен контрол, който да се усеща от всички участници в движението и да създаде една по-добра среда за безопасност. Знаете ли, че сега има цели районни управления с по един-двама служители от пътна полиция, които имат и задължения по охрана на обществения ред. И второто главно нещо е - на тези служители, да им се осигурят най-съвременни технически средства и автомобили, с които да работят.

Табла в София показват скорост

От 2000 до 3000 автомобила са преминали с опасна скорост над 100 км/ч по улиците на София. Иначе нарушителите достигат до 40 000 на седмица, има и “шампион”, преминал с 240 км/ч по Южната дъга на Околовръстното. Това сочат данните от 32-те информационни табла, пуснати преди 4 месеца по инициатива на Столичния общински съвет и кмета Йорданка Фандъкова. Тези табла светят в зелено, когато колата мине край тях с допустима скорост и в червено, когато има превишения. По данните от тези радари не се съставят електронни фишове и не се налагат глоби, а целта е водачите сами да осъзнават, че карат с опасна скорост и трябва да намалят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    8
    Правилното заглавие е....
    ".....вади всички лешпери, мързеливци и поспаланковци на пътя в петък"
  • 16
    7
    шофьори
    Хубаво е да контролират разпасаните шофьори, но дали глобите за нарушение са ефективни ? ТИР-овете които минават през града ни и не спазват елементарни ограничения дали плащат глоби изобщо ? Международното шосе е част от ГРАДСКАТА пътна инфраструктура или не е ? Ако е така по него не можеш да караш като изтърван със 100 км/ч.
  • 15
    6
    РТР
    Що за глупост е това, забелязвам, че през последните месеци, къде Община Русе, къде АПИ, започнаха, да се слагат ненормални и меко казано смешни ограничения на скоростта на дадени отсечки от по 200-500 метра, КАТ слагат триногитите и цял ден чакат да клъвне. 2.Как може, на международен път, да има ограничение 40-50 ???! Къде подяволите в Европа го има това, що за глупост е това??? 3.Вместо, физически офицерите, да стоят по цял ден в колите и камерата да върши даденото деяние, това много лесно би се уредило, както в цял свят, монтират се ако трябва да се изхарчат стотици хиляди левове, да се направи една система, която да е свързана. 4.Така ще се премахне джигитското каране тотално на лапетата; 4.1. Ще се пълни хазната постоянно; 4.2. Физически ще може, да се върши далеч по важна работа, от колкото, да си четем вестника по цял ден и да си ровим във фейсбука. Мерси
  • 20
    5
    Балканеца
    Това са много пакетчета семки
  • 17
    4
    ...
    И защо ще ги прибират в неделя? Мързел ли, що ли? Три дни работа в годината стигат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари