КАТ погна пешеходците

0
Какво е забранено на пешеходната пътека, какви са правата и задълженията ни като пешеходци
Какво е забранено на пешеходната пътека, какви са правата и задълженията ни като пешеходци Снимка: БГНЕС / Архив

Пътна полиция започна специализирана полицейска операция, насочена към пешеходците.

От статистиката е видно, че през изминалия месец януари при тежки пътнотранспортни инциденти са загинали 13 пешеходци, а тежко ранените са 48. При общо регистрираните 186 пътнотранспортни произшествия с пешеходци, 19 от пострадалите са деца, а 63 хора над 65-годишна възраст, съобщиха от ГД - Национална полиция.

Пешеходците са пълноправни участници в движението по пътищата. За тях важат правата и задълженията, разписани в Закона за движението по пътищата. Именно там е указано изрично, че пешеходците са не просто участници, а са УЯЗВИМИ участници в движението по пътищата. За тях има разписани специални правила за поведение. За да бъдат защитени, са разписани и правила за поведение на водачите към пешеходците.

За всички е ясно, че ако се стигне до сблъсък между превозно средство и пешеходец, ще пострада пешеходецът. Затова всички ние, когато не сме водачи, пътници или не извършваме работа на пътя, сме длъжни да се съобразяваме със закона. А това в крайна сметка е една от гаранциите за нашата безопасност.

Кои обаче са пешеходци? – всеки, който е на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя; който бута или тегли велосипед, мотопед, мотоциклет, детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и широко не повече от метър. Пешеходци са и хора с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани от самите тях или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.

Пешеходците трябва да се възползват от своите права и задължения. Ето някои от тях:

  • Пешеходецът трябва да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите и пешеходните алеи, където има такива;
  • Извън населено място да се движи по банкета и срещу автомобилите, за да ги вижда;
  • Да пресича на пешеходна пътека.
  • Ако всичко това липсва, пешеходецът може да пресече пътното платно, но задължително трябва:
  • Да се огледа,
  • Да се съобрази с движението на автомобилите и в двете посоки – на какво разстояние са, с каква скорост се движат – бързо ли приближават.
  • Пешеходецът трябва да вдигне нагоре или напречно на пътя едната си ръка, за да сигнализира, че иска да пресече. Но той трябва да се убеди, че всички шофьори на пътя са разбрали за намерението му и ще му дадат път да премине.
  • Никога не пресичай, ако не си убеден, че е безопасно за теб!

    Запомни, че на пешеходеца е забранено

  • да навлиза внезапно на платното за движение,
  • да пресича при ограничена видимост – когато има завой или друго препятствие на пътя. По-добре е да намери открито място, което ще е достатъчно безопасно, за да премине от другата страна. Не забравяй, че колите се движат с много по-голяма скорост и ако нямат видимост, ще възприемат пресичащия пешеходец значително късно, което може да му струва дори живота.

На пешеходеца е забранено да преминава през парапети и други ограждения, които отделят тротоара от пътя.

Опасно, а и забранено е движението на пешеходци по автомагистрали.

Моята препоръка към всички вас, пешеходци, е да се научите да се пазите сами на пътя!

А към вас, водачи, пазете пешеходците! Всеки от вас, когато излезе от автомобила, вече е пешеходец! И още нещо важно към възрастните, когато водите със себе си дете, винаги пресичайте на разрешените за това места. Така вие му давате единствено правилния пример. Обратното би означавало лош съвет, който то ще ползва цял живот.

Да бъдем толерантни на пътя! 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари