КАТ не могат да спрат конските каруци

1
Каруцар се движи по главния булевард “Трети март” в Монтана
Каруцар се движи по главния булевард “Трети март” в Монтана

Нито Темида, нито КАТ могат да спрат конските каруци. Яхнали недохранени коне, роми се вихрят по пътищата в Монтанско и създават опасност за движението и живота на преминаващите.

Желанието на общините да регистрират каруците с животинска тяга като мерцедеси с табели удари на камък.  В  Лом, Вълчедръм, Берковица и Брусарци са регистрирани едва петдесетина каруци, а техният брой е многократно повече. Прецедент е случаят с Валентин Маринков  от ломска махала, който необезпокояван от никого поел с неригистрирана талига по международните пътища и бил санкциониран чак от френските власти. Катунът изминал дългия път до Европа, въпреки умората на коня и слабите запаси от храна.

Волните водачи на конски и магарешки каруци са в постоянно нарушение на закона. Но да се движат на забранено място не е единственото им прегрешение. Според закона за движение по пътищата пътните превозни средства, известни повече като ППС с животинска тяга, които наричаме просто каруци, трябва да се движат по улиците задължително снабдени с два жълти светоотразителя отпред и два червени отзад, а през нощта да имат светещо тяло. В случаите на движение през нощта или при условията на намалена видимост, водачът на пътното превозно средство трябва да бъде облечен със светлоотразителна жилетка. Добре звучи, само че  на пръстите на едната ръка се броят коруците, които имат белези на цивилизацията. Глобата е до 100 лева според  Закона за движение по пътищата за всяко едно нарушаване на правилата. Ако се случи катастрофа, тя е от 100 до 300 лева. Конфискация се допуска единствено от закона за горите, ако каруца бъде заловена с незаконни дърва. Става така, че общината определя къде е забранено, а КАТ следи това да се спазва. Общинарите обаче далеч не са доволни от този контрол. Основното обвинение е, че полицаите не обръщат никакво внимание на каруците.

През тази година има само 4 леки произшествия с каруци в категорията "други", отчете главен инспектор Елвис Иванов, началник на КАТ "Пътна полиция" в Монтана.  Според него каруците са незаконни возила на пътя, тъй като в община Монтана е приета наредба, но не се стигнало до регистрация. Една кола катастрофирала на пътя край Берковица заради изпуснати коне, добави той.

Магистратите припомнят народната мъдрост, че "на босия цървулите не можеш да вземеш". Когато се стигне до глоба, оказва се че нарушителят е беден, безработен и няма как да плати. Ако му вземат животното - разделя се с най-милото. Често обаче юздите се дърпат от хлапета, а тях закон не ги лови. Стопаните на тези возила на четири колелета все по-трудно изхранват впрегнатите животни. В ломския край собствениците на царевични ниви са пропищели от набези на роми с цел да търсят зоб за конете.

Ромите бранят каруците си. Без тях не можели тръгнат ли за дърва, за гъби, за билки, да "берат" желязо, на оборка по контейнерите или за "стари вещи купувам". С каруцата си Шанко Минев от  Долни Цибър прекарал целия строителен материал, необходим му да вдигне нова къща. Всяка година шофьори , движещи се по посока Монтана- Лом наблюдават как мъже и жени с каруци кършат клони от липите край пътя. "Ако трябва да запазим махалите като атракция, следва да запазим и каруците, символ на буйния и свободолюбив дух на ромите и любовта им към конете. Те са част от екзотиката", смятат ромските лидери.

И партиите търсели каруцарите за надбягване в традиционните кушии на Тудоровден. Тази пролет мета на село Мърчево Иван Иванов, с подкрепата на политическа партия организираха традиционно конно състезание. Стотици хора от всяка възраст дойдоха рано сутринта, за да видят атрактивното конно надбягване. В надпреварата се впуснаха ездачи с чистокръвни коне, сили премериха и местните със собствените животни, но най-голям интерес предизвика надпреварата с каруци.

Малцина роми са почитатели на расовите коне. Техните първи помощници в селскостопанската работа са измъчени, недохранени и достойни герои за грижите на фондацията на Брижит Бардо. Конят, издигнат в култ, защитава Тосен Рамар от квартал "Огоста" в Монтана. Той е поет, художник, композитор, актьор и режисьор.  Прочу се с книгата "Моята баба и дивите лебеди". Тосен Рамар не е псевдоним, а означава "буен кон" на ромски. Из областта обаче често се срещат и каруци с далечния роднина на коня магарето. Влачат талиги с тухли, стари мебели, дини, пъпеши, сено, грозде, каци, бидони и какво ли още не.

Кой ще ги спре или вкара в ред, институциите все още са безпомощни.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари