Касиерите са най-търсени у нас

0
Свободни места има в цялата страна
Свободни места има в цялата страна

Свободни места има в цялата страна

Независимо от настъплението на изкуствения интелект касиерите са най-търсени у нас. Това съобщиха за Telegraph.bg от голяма платформа за намиране на работа. Въпреки тенденцията да бъдат заменяни от машини в момента повече от половината обяви за персонал от 2 януари са именно за касиери, показа проучване в три от най-големите платформи. Само в една от тях от общо 184 свободни позиции за първите два работни дни на 2024 година 100 са за служители на каса в магазин.

Касиери се търсят в цялата страна. Свободни места има в Стара Загора, Казанлък, София, Шумен, Пловдив, Варна, Лом, Добрич, Поморие, Разград, Асеновград, Ботевград, Смолян, Перник и др. Само в столицата има позиции за касиери както в центъра, така и в квартали като „Люлин“, „Младост“, „Дружба“, „Хладилника“, „Красно село“, „Зона Б-5“, „Гоце Делчев“, „Драгалевци“ и др. Заради дефицита им някои работодатели дори наемат хора с основно образование. В много от веригите заради недостига на персонал от 4 каси работи само 1 дори в пиковите часове.

В повечето от случаите изискванията към кандидатите са да имат готовност да работят с парични средства и да се отличават с комуникативни умения. Работодателите посочват още, че предлагат стимули като ваучери за храна за 200 лева всеки месец, допълнителен отпуск за рожден ден, коледен бонус и други. Заплатите са около 1900 лева бруто стартово, като парите растат всяка следваща година. След третата година достигат 2300 лева.

Професията на касиерите е сред изчезващите, може да се сравни с тази на машинописките, които вече не се търсят, коментираха експерти. Въпреки търсенето в момента на касиери се очаква в бъдеще те да бъдат напълно заменени от изкуствен интелект. И в момента у нас във веригите може да се плаща директно чрез машини. Тенденцията е още по-осезаема в западните държави, където в супермаркетите плащането направо на терминал заменя в голяма част касиерите, изтъкнаха експерти. У нас в момента машините не могат да заменят човешкия капацитет и с отварянето на все повече вериги се откриват и нови места за касиери. От платформа за търсене на работа изтъкнаха още, че търсени в момента са продавачите, като има и голям недостиг на складови служители, шофьори, куриери. Основната причина е, че масово тези работници заминават за чужбина за тройно по-високи заплати. От специалистите с висше образование най-търсени са инженери и счетоводители.

Справка в Агенцията по заетостта показа, че в първия работен ден на 2024 година в бюрата по труда има заявени 6006 свободни места. В същото време в електронната трудова борса има активни 163 764 профила на хора, търсещи работа.

Сред предприятията, които осигуряват временна работа, има от бранша на аутсорсинга, почистването, логистиката, продажбата и отдаването под наем на недвижими имоти. Временна заетост предлагат много фирми за алуминиева дограма, за автоматизация и други.

В чужбина отиват да работят и много от хората с професии, които не се търсят у нас. Сред тях са шлосери и стругари. Те масово отиват в Австрия и Германия, където изкарват минимум по 6000 лева месечно. В много от случаите работодателите им осигуряват квартира и храна.

От няколко години у нас поради липсата на производство шлосерите са сред изчезващите професии. В момента те могат да намерят работа в страната, но в по-малки населени места, като брутната им заплата достига до 2000 лева.

В Банско наемат сезонни работници на дългосрочни договори. Тенденцията е нова и цели да запази експерти в областта на кулинарията и туризма. От миналата година собствениците на големи хотели предлагат дългосрочна работа на главни готвачи, рецепционисти и управители.

Идеята е да работят на едно и също място всеки сезон. За да ги запазят като кадри, шефовете им плащат заплати и извън него. Така имат стимул да изчакат и да се върнат след 6 месеца. Ако не се явят на работа, тогава трябва да върнат получените пари.

Телевизионните техници сменят занаята. Причината е, че хората вече нямат нужда от поправка на екрана, а направо купуват нов, коментираха от бранша. Затова повечето специалисти в този занаят се преориентират.

Много от тях сменят попрището кардинално и започват работа в строителството. Работят като майстори, лепят плочки, правят ремонти. Други продължават да се занимават с техническа дейност, но вместо телевизори отварят ателиета за поправка на касови апарати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари