Къщите в селата поскъпнаха двойно

0
Средната цена надхвърли 100 хиляди евро
Средната цена надхвърли 100 хиляди евро

Хитовите места са екологично чисти райони около Велико Търново, Стара Загора, Варна, дори в Северозапада

Минимум 30% и максимум 100% по-скъпо струват в момента селските къщи в България в сравнение с времето преди началото на пандемията, показа проверка на “24 часа”.

Въпреки че отдавна няма локдауни, а и коронавирусът затихна, търсенето на имоти извън града, което избухна през 2020 г., не е стихнало особено много, а и този вид жилища са ограничен брой и интересът към тях продължава да подклажда цените, твърдят брокери.

Според данните на Bulgarian properties, ако през 2019 г. средната цена на една селска къща е била 20-25 хиляди евро, то сега е около 50 хиляди евро, т.е. е нараснала двойно

Има обаче доста голяма разлика от една къща до друга - в някои екологично чисти райони на страната, например около Велико Търново, Габрово, Ловеч, големи къщи с всичко необходимо в тях и готови за нанасяне може да струват и 100 хиляди евро.

Купувачите на тези къщи в масовия случай нямат нищо общо със земеделските производители - те се купуват за живеене от млади семейства или от възрастни хора, които са решили да прекарат третата възраст далеч от града.

Габрово, Дряново, Троян, селата край Пловдив и Пазарджик, около Стара Загора и в районите близо до морето като Варна, Добрич и Балчик са най-честите дестинации на сключените сделки.

Напоследък възниква и нещо ново - има селища, в които интересът към покупка на имот е толкова голям, че се намират инвеститори, които строят редови къщи и ги продават.

Това е особено характерно за селата около Пловдив Марково, Белащица, Браниполе, Брестник, Храбрино и Първенец, които са част от т.нар. Родопска яка. Но процесът засяга вече и села, които се намират от противоположната страна на магистрала “Тракия” - Труд, Скутаре, Царацово.

Според данните на “Явлена”, която е силна в този регион на страната, селски имот в Марково, Белащица и Първенец преди пандемията се е продавал за средно 650-700 евро на кв. м, а сега е 1000 евро, което е увеличение с 50%

Част от това поскъпване се дължи и на строителните материали, тъй като в тези региони хората не си продават къщите и се налага да се строят нови. Естествено, къщите, нуждаещи се от ремонт, са доста по-евтини.

В региона на Варна цената на една фамилна къща може и да надхвърли 100 хиляди евро, но трябва да се прави разлика дали става дума за курортна местност или поне разположена в близост до морския бряг, или по-далеч от него. По-старите къщи в селата далеч от морето са по 50-60 хиляди евро. Най-популярните такива дестинации са Приселци, Близнаци, Здравец, Бенковски, Звездица, Кичево и Осеново. Много популярни са и вилните зони като Траката, Евксиноград, Ален мак, Манастирски рид, но там къщите са далеч по-скъпи.

Около Велико Търново търсенето е съсредоточено в радиус от около 20 км от града. Цените на къщите в тези близки до старата столица села започват от 30 хил. евро и достигат до 100-120 хил. евро в зависимост от местоположението на имота, конструкцията му, достъпността, трайните подобрения. Цените в района са нараснали с около 30% в последните две години

Купувачите там са предимно хора от самия град, които продължават да работят в него и пътуват всеки ден.

Според експерти само в някои райони на страната, като например Варна, има вероятност цените на къщите да продължат да нарастват най-вече заради липсата на достатъчно терени.

В Западна България например се наблюдава друга тенденция - твърде високите цени карат все повече купувачи с по-слаби възможности да купуват селски къщи в Северозападна България, където чисто финансово предложенията са по-изгодни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    селянин
    ха ха ха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари