Кашкавалът и сиренето са поскъпнали повече от олиото

0
Лукс ли е днес на трапезата ни да присъстват сиренце и кашкавал? Колко тежи това на джоба ни?
Лукс ли е днес на трапезата ни да присъстват сиренце и кашкавал? Колко тежи това на джоба ни?

Лукс ли е днес на трапезата ни да присъстват сиренце и кашкавал? Колко тежи това на джоба ни?

Цената на масовия кашкавал "Витоша" на едро в края на миналата седмица е била с почти левче (91 ст.) по-висока от същото време на миналата година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), пише вестник Дума

Преди 12 месеца млечният продукт се е предлагал на борсите в страната средно по 10,82 лв./кг, а сега - по 11,73 лв./кг. Кравето сирене също не остава по-назад в нарастването на цените. Покачването при него спрямо началото на последната десетдневка на октомври 2020 г. е с 89 стотинки, от 6,67 лв./кг до 7,56 лв. Повишаването на цената на двата основни млечни продукта на годишна база е по-голямо дори отколкото на олиото, което доскоро се смяташе за рекордьор по поскъпване сред бакалските стоки. Слънчогледовата мазнина спрямо октомври миналата година е с 82 ст. по-висока цена и на средно ниво от 3,35 лв. за литър на едро.

По-чувствително нарастване на годишна база на цените на едро има и при замразените пилета с 64 ст. - от 3,96 лв./кг на 4,60 лв./кг. Пилешките кренвирши на борсите са скочили с 19 ст. за кило - от 3,83 лв. на 4,02 лв./кг, а малотрайните колбаси - с 22 ст. - от 5,30 лв./кг на 5,52 лв./кг. Само 3 от 24 основни храни са по-евтини на едро спрямо октомври 2020 г.

Осезаемото покачване на цените на газа и горивата продължава да влияе върху поскъпването и на повечето основни зърнени контракти по световните борси, сочи анализ на Софийската стокова борса АД за периода между 19 и 22 октомври. У нас котировките през периода отново са предимно от страна на купувачите. Хлебна пшеница се търси в големи количества на 435 лв./тон, а продавачите предлагат на доста висока начална цена от 640 лв./тон. За пшеницата международни експерти прогнозират пик на цените през първото тримесечие на 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари