"Карпуз Мелтен" по Южното Черноморие ще продължи седмица

4
Счита се, че морето се обръща отдолу и отгоре и променя живота и местоположението на морските обитатели
Счита се, че морето се обръща отдолу и отгоре и променя живота и местоположението на морските обитатели Снимка: БНТ

Счита се, че морето се обръща отдолу и отгоре и променя живота и местоположението на морските обитатели

Опасно вълнение у нас, по всичките ни плажове по Южното Черноморие флагът е червен. Причината е явление, наречено „Карпуз Мелтен“ и е изключително опасно за летовниците, но пък полезно за морските обитатели, предава БНТ.

От сутринта спасители предупреждават летовниците, че морето е изключително опасно: който влезе на по-дълбоко, има опасност и да не излезе.

"За тази година за пръв път се явяват такива големи вълни. Както виждате са от порядъка на два-три метра, това са над 5-6 бала вълнение. Всичко, което мине покрай тях, направо го дърпа. Дори както виждате половиният плаж е наводнен до втория, трети ред на чадърите и на шезлонгите“, каза старши спасител Петър Русев.

Спасителите са взели и допълнителни мерки за сигурност.

"Осигурили сме спасително въже с гаша, евентуално ако се наложи да вадим бедстващ човек в морето“, каза старши спасител Веселин Илиев.

По това време на деня бургаският плаж е пълен летовници. Заради вълните обаче е почти празен. И малкото летовници, които са на плажа се страхуват да влязат в морето.

"Тя много влачи, ето до тук, само до коленете, даже и там не може. Тя де блъска водата, отблъсква те, потъваш просто, задълбава. Много опасно е“, казва Васка Нинова.

"Само се намокрих. Нищо друго. Да, от вятъра е много опасно, да“, казва Албена Антонова.

Рибарите познават явлението. Казват, че не е необичайно, но от две години не се е появявало.

"Почти всяка година тези ветрове са традиционни в Черно море. Те са силни североизточни.

- А рибарите влизат по време на мелтен във водата?

– Абсолютно не влизат рибарите, това е моряшки празник му казваме, стоим си в кръчмичката“, казва Георги Димов - Чикагото, рибар от Ченгене скеле.

Явлението ще продължи седмица. Вероятно ще провали почивката на някои, но за морските обитатели е дълго чакано, тъй като се счита, че морето се обръща отдолу и отгоре, и променя техния живот и местоположение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари