Кардиолози от "Медика" ще дават съвети как да се предпазим в жегите

1
От 15-ти юли започват т.нар. „Горещници“ – трите най-топли дни в годината
От 15-ти юли започват т.нар. „Горещници“ – трите най-топли дни в годината

 От 15-ти юли започват т.нар. „Горещници“ – трите най-топли дни в годината

От 15 до 17 юли 2022 г. специалисти - кардиолози и съдови хирурзи от Лечебни заведения „МЕДИКА“ ще консултират безплатно всички желаещи как да останат в добро здраве през горещините. Изнесените пунктове ще са разположени по график в градовете: Русе, Разград, Търговище и Силистра. На посетителите ще се измерва и кръвното налягане. Инициативата е посветена на профилактика и подобряване на здравето на населението и цели по-широка достъпност до консулти с медицински специалисти.

Дори и метеоролозите да прогнозират още по-високи температури в края на месеца, с напредването на лятото, хората започват да се чувстват отпаднали и лениви, поради пониженото кръвно налягане, което горещините предизвикват. Кръвоносните съдове реагират на топлината като се разширяват, а това води до забавяне на кръвообращението. До мозъка не достига нужното количество кислород, което поражда чувство на замаяност и загуба на равновесие. Сърцето компенсира това състояние, като увеличава пулса си, но чрез това се натоварва допълнително. При хипертониците, поради учестения пулс, се създава допълнително налягане върху съдовете.

Продължителното излагане на слънце и топлина може да предизвика неразположение, дори при напълно здрави хора, а тези със сърдечно-съдови заболявания трябва да са особено внимателни.

Кампанията ще се проведе по график:

  • гр. Разград - 15.07.2022 г. /петък/ - от 9 ч. до 13 ч. – пл. „Независимост“ (пред Общински културен център);
  • гр. Русе - 15.07.2022 г. /петък/ - от 16 ч. до 19 ч. - пл. „Свобода“ (пред Съдебната палата);
  • гр. Търговище - 16.07.2022 г. /събота/ - от 9 ч. до 13 ч. - пл. „Свобода“;
  • гр. Силистра - 17.07.2022 г. /неделя/ - от 9 ч. до 13 ч. - пл. „Свобода“.

Според народните вярвания от 15-ти юли започват „Горещниците“ – трите най-топли дни в годината. Тези дни имат собствени имена. В различни региони на страната ги наричат Първи горещняк - Люта, Втори горещняк - Чуру̀та, Трети горещняк - Св. Марина Огнена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари