Кардиолог разкри какво се случва със сърцето и кръвната ни захар, когато пием кафе

0
Веднъж попаднал в тялото, кофеинът реагира с рецепторите на сърдечно-съдовата система
Веднъж попаднал в тялото, кофеинът реагира с рецепторите на сърдечно-съдовата система

Кардиологът д-р Олга Бокерия разкри какво се случва със сърцето ни, когато пием кафе

Експертът зарадва всички любители на тази напитка. Оказва се, че тя е полезна за сърцето, но в умерени количества, предаде Актуално.

В случая ползите са не толкова от самото кафе, колкото от съдържащия се в него кофеин, затова е важно да изберете качествен натурален продукт. Кофеинът се съдържа не само в кафето.

Съдържанието на кофеин в 150 мл черен чай е 65 мг, в 25 мл силно кафе е 106 мг, в 300 мл енергийна напитка е 300 мг. Пиковите му концентрации в кръвта се достигат един час след приема на съответната напитка и ефективността се запазва до 6 часа“, допълва експертът.

Веднъж попаднал в тялото, кофеинът реагира с рецепторите на сърдечно-съдовата система. Ефектът зависи не само от дозата кофеин, но и от това колко често и колко редовно консумирате кафе.

Кофеинът разширява коронарните съдове. Това обяснява неговия антиаритмичен ефект. Кофеинът също така има противовъзпалително и антиоксидантно действие.

При диабет това вещество намалява абсорбцията на глюкоза в тънките черва, като по този начин намалява нейната концентрация в кръвта.

Що се отнася до пациентите с хипертония, кофеинът може да предизвика краткотрайно повишаване на налягането, но не може да отключи развитието на хипертония.

*Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари