3 причини сутрешното кафе да не ни ободрява

2
За да се прояви действието на ободряващото вещество са необходими от 20 до 40 минути
За да се прояви действието на ободряващото вещество са необходими от 20 до 40 минути

 Защо се случва така? Нека се опитаме да разберем на какво се дължи това

Сутрешното кафе подпомага метаболизма, подобрява настроението ни, помага в борбата с депресията, намалява риска от определени форми на рак и дори подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Също така то потиска желанието за сън, тъй като кофеинът буквално замества невротрансмитера аденозин, който се произвежда през времето, когато сме будни. Но, за разлика от аденозина, кофеинът не ни позволява да се чувстваме уморени и можем да останем будни и активни по-дълго, пише Actualno.

За да се прояви действието на ободряващото вещество са необходими от 20 до 40 минути. Ако работният ви ден започва в 9 сутринта, най-доброто време за първата ви чаша кафе е в 8:30 часа. Но понякога въпреки консумацията му, бодростта така и не идва. Защо се случва така? Нека се опитаме да разберем на какво се дължи това.

1. Генетична предопределеност

Чувствителността към кофеина може да бъде генетично определена. И така, генетиката е тази, която определя колко ефективно аденозиновите рецептори на тялото ни могат да се свързват с молекулите на кофеина.

Друга причина е „неподходящата“ форма на чернодробния ензим CYP1A2, който е отговорен за 95% от метаболизма на кофеина. Има две форми на този ензим и само една от тях действа наистина бързо. Ако при вас ефектът на кофеина се проявява по-бавно, вероятно трябва да изпиете сутрешното си кафе много преди началото на работния ви ден.

2. Толерантност към кофеина

Както при всеки стимулант, телата ни могат да развият толерантност към кофеина, ако го получават в големи количества и твърде често.

Препоръчителната оптимална доза е не повече от 400 mg кофеин на ден - това са около 4 стандартни чаши кафе. Ако забележите, че любимата ви напитка е престанала да ви ободрява, опитайте се да намалите дозата или дори още по-добре направете пауза от пиенето на кафе като цяло.

Лекарите обаче съветват постепенно да се намалява количеството кофеин, защото ако вече сте зависими, внезапният отказ от него може да доведе до раздразнителност и главоболие.

3. Хронична умора

Уви, кафето не е панацея: кофеинът може да ни ободри за известно време, но ако сме прекалено уморени, той не работи. Нещо повече, ако продължите да "стимулирате" тялото си с този стимулант отново и отново, вероятно това ще доведе до повишаване нивата на хормона на стреса - кортизол. И в резултат на това заспиването ни ще бъде по-трудно, а самият сън ще бъде непълноценен. Така че, ако наистина сте уморени, по-добре отделете 20 минута за кратка дрямка - макар и за кратко сънят ще ви подейства много по-добре от кофеина.

Внимание! Статията е с информативна цел и не може да се използва за самодиагностика и още повече за назначаване на лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук