Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства срещу деца

1
Третият човек в йерархията на Ватикана, ковчежникът на папа Франциск  може да получи 50-годишна присъда
Третият човек в йерархията на Ватикана, ковчежникът на папа Франциск може да получи 50-годишна присъда Видео: БНТ

Третият човек в йерархията на Ватикана, ковчежникът на папа Франциск, беше признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца.

77-годишният духовник е най-високопоставения католически служител, обвинен в педофилия. Кардинал Пел може да получи 50-годишна присъда.

Джордж Пел беше един от най-влиятелните хора в Римокатолическата църква през последните 20 години. През 2014 г. папа Франциск го избра за свой финансов съветник и му повери секретариата по икономически въпроси на Ватикана. Днес личният адвокат на кардинала го нарече „Дарт Вейдър на Католическата църква“, а жертви на сексуално насилие го нарекоха „чудовище“.

Майкъл, жертва на сексуално престъпление: Искаме да го видим в затвора, в ада.

77-годишният Джордж Пел беше единодушно обвинен от съдебното жури в Австралия , че е блудствал през 1996 година с две 13-годишни момчета.

Престъплението било извършено в задната стая на катедрала "Свети Патрик" в Мелбърн. Жертвите били от момчешкия хор и били заловени от Джордж Пел да пият вино.

Джордж Пел бил признат за виновен още в края на миналата година, но заради съдебна забрана, обвинението става известно чак сега. То идва само два дни след края на свиканата от папа Франциск конференция, на която Светият отец призова за „тотална битка“ срещу сексуалните посегателства над деца.

Алесандро Джизоти, говорител на Ватикана: До окончателната присъда, на кардинал Пел е забранено да упражнява задълженията си в секретариата и да е в контакт с малолетни.

Кардиналът не се признава за виновен.

Утре започва съдебното заседание, на което ще бъде взето решение за присъдата. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари