Карантината води свинекомплекса в Юделник към фалит

1
Вече мисля, че по-добре беше и нас да ни беше тръшнала чумата, сподели управителят Димитър Роглинов
Вече мисля, че по-добре беше и нас да ни беше тръшнала чумата, сподели управителят Димитър Роглинов Снимка: akcent.bg

Пробите за африканска чума по свинете в комплекса в Юделник са отрицателни.

В него се отглеждат над 17 000 прасета. Оказва се, че от взетите 272  проби от животните в 14-те бокса на фермата нито една не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на свинекомплекса. 

Въпреки отрицателните резултати, карантинния период остана още 3 седмици. Това означава, че свинекомплексът ще агонизира дотогава, сподели управителят Димитър Роглинов, в гласа на който отчаянието все повече се намества, предава akcent.bg.

"Изхранването на прасетата пред това време и липсата на реализация е било 400 000 лева. В момента вече 10 процента от прасетата в комплекса са за реализация. През удължения карантинен период още близо 2000 прасета ще минат килограмите за клане. Като се прибавят и разходите за изхранването към нереализираната продукция, нещата отиват към фалит", каза още Роглинов. "Вече мисля, че по-добре беше и нас да ни беше тръшнала чумата…", допълва той.

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще започне най-рано в сряда, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. 

В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До сряда ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.

Източник: akcent.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари