Каракачанов: Тези, които искат да изпратим оръжие на Украйна, не направиха нищо за модернизацията на армията

2
Каракачанов отправи остри критики към евроатлантическите партии в парламента
Каракачанов отправи остри критики към евроатлантическите партии в парламента Снимка: Facebook

Каракачанов отправи остри критики към евроатлантическите партии в парламента

В своя фейсбук профил Красимир Каракачанов изрази позицията си относно указването на военна помощ на Украйна от страна на България. 

Отново се разгоря спорът за даване на оръжие на Украйна. Между Радев и ГЕРБ прехвърчаха остри реплики.

В НС има два проекта за решение, внесени от ГЕРБ и ДБ. От мотивите и на двамата вносители, освен дежурните политически коректни клишета, яко лъха на лицемерие, некомпетентност и унизителна сервилност. Даже предложението на ДБ е маскирано със заглавието „..за укрепване на отбранителните способности на България“.

Общото в двете предложения е, че вносителите им са тотално некомпетентни в областта на отбраната и реалното състояние на въоръжените сили, а като гледам кои са подписалите, общо 19 депутата, едва ли 2-3 от тях са ходили войници и са виждали военна техника, сигурно само по филми за войната, а в най-добрия случай – на някой военен парад.

Четейки клишетата, изписани в мотивите на проектите за решения, лъха покъртителна сервилност, особено в тези на ГЕРБ, които оплюват предишните управляващи, че са излъгали нашите евроатлантически партньори, че ще помогнат на Украйна, ама нищо не са направили.

С една дума ГЕРБ казват на администрацията на Байдън вижте ги онези Ваши протежета, дето ги създадохте и ги сложихте на власт, те са лоши и нелоялни. Ние сме истинските Ваши хора и ако ни дадете благословията си да управляваме България, ще Ви бъдем по-верни от другите.

Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко и унизително за хора, които само преди няколко дни се заклеха в Народното събрание да се ръководят в дейността си от #Конституцията и законите на страна, и интересите на българския народ.

И от двете предложения – на ГЕРБ и ДБ става пределно ясно, че в кратък срок България трябва да изпълни отправените от украинското правителство искания за безвъзмездно предоставяне на самолети, зенитно-ракетни комплекси и бронирана техника. Тоест ГЕРБ и ДБ искат да предоставим последните си останали налични ракетни комплекси С-200, С-300, МиГ-29, Су-25 и танкове Т-72, за които в периода 2017-2021 г. бяха похарчени над 200 млн. лв. – пари на българския данъкоплатец, за да ги модернизираме и повишим отбранителната способност на Българската #армия.

Друго няма какво да дадем, защото в периода до 2017 г., т.е. за 28 години, всичко бе нарязано или подадено за жълти стотинки на приятелски фирми, пак с благовидния предлог „да се освободим от остарялото съветско въоръжение и да модернизираме армията с нови западни образци оръжие“. И така от 2400 танка сега имаме малко над 10% от тях, а останалите бяха продадени за по 30-40 хиляди лв. на бройка (колкото струва една от веригите на танка), а самолетите Су-25 - за по 1-1,5 млн. лв. на бройка, което е цена 5-6 пъти по-ниска от ремонта му. Това бе една от най-бруталните кражби на прехода за сметка на сигурността на България!

За тези 28 години не бе отделен 1 лев за нова техника или инвестиция в онези предприятия, в които си произвеждахме бронираните машини, освен за онези транспортни летателни средства, което пък бе другата голяма далавера на прехода.

Ако дадем и последните си танкове, самолети и ракетни комплекси, ще оставим Българската армия без оръжие и тя няма да може да изпълнява конституционното си задължение да защитава териториалната цялост и суверенитета на България.

И в двете предложения – и на ГЕРБ, и на ДБ, се апелира спешно МС да направи програма за превъоръжаване и разчет на необходимите средства. Според ГЕРБ предаването на „остарялото съветско въоръжение“ на Украйна „дава шанс за модернизиране на българските отбранителни способности през съюзническите програми за взаимопомощ и без големи финансови разходи в националния бюджет“. А според ДБ „подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България в т.ч. чрез обновяване и модернизация на Българска армия, замяната им със съвременни и съвместими със съюзниците от НАТО и ЕС въоръжения и техника“.

Възможно ли е това?

Първо, няма нужда да се правят нови разчети какво ни е необходимо за модернизация на БА. Още през 2021 г. е приет стратегическият преглед на отбраната, в който е отбелязано какви са дефицитите в БА и какво трябва да се предприеме за тяхното преодоляване. Изработена е програмата 2020-2032 г. за отбранителните способности и е приета от НС през февруари 2021 г. Планът за развитие на въоръжените сили до 2026 г. е приет от МС. През април 2021 г. е внесен инвестиционният план-програма на стойност общо 9 млрд. лв., в който са описани 38 способности, които трябва да бъдат придобити от Армията.

До ден днешен нищо от това не е придвижено от досегашните правителства. Това са цени от преди инфлацията, а сега реалната стойност е 50-70% нагоре – т.е. необходими са 13-15 млрд. лв. в най-евтиния вариант.

Второ, процесът по изработването на проектите за инвестиционен разход, провеждането на процедурите, сключването на договорите и доставката на новата техника ще отнеме поне 4-5 години. Имайки предвид мудната администрация и факта, че закупуването на военна техника не е като да си купиш пералня от магазина, може да отнеме и 7-8 години, ако преди това някое ново правителство не се откаже от това. Фирмите производители нямат военна техника на склад, а и след опразването на складовете на повечето натовски държави, които предоставиха оръжие на Украйна, те ще бъдат първи, на които трябва да се попълнят запасите, а ние ще чакаме.

Трето, не трябва да си правим илюзии, че можем да получим нещо безплатно от съюзниците. Едва ли имат какво да ни предоставят, след като остарелите си образци ги дадоха на Киев. А и няма безплатен обяд. Достатъчно е да се види офертата за вторите 8 самолета Ф-16, блок 70. Компаниите, които произвеждат оръжие, са частни и някой трябва да им плати. Едва ли ще плати някое съюзническо правителство вместо нас.

Четвърто, вместо при разработване на проектите да натоварим българката военна промишленост да произвежда и парите на българския данъкоплатец да работят за българската икономика, а по този начин да си осигурим евтина поддръжка на новата техника и сигурни доставки на муниции, ако се пристъпи към придобиване само на вносна техника - това означава в следващите 30 години да плащаме скъпа поддръжка и боеприпаси, а парите ни да изтичат в чужди икономики. Всъщност подозирам, че зад бързането на нашите „борци срещу путинизма“ стоят лобисти на оръжейните компании на някои наши съюзници, както е било и досега.

Мога да изброя кои чужди оръжейни компании стояха зад всеки от най-гръмогласните противници на политиката ми да поддържаме и модернизираме съществуващата военна техника във времето, когато бях министър. На тях не им харесваше моята политика модернизацията на БА да се осъществява с активното участие на български фирми и парите да остават в България. Войната е #бизнес и който твърди обратното и повтаря само клишета за евроатлантически ценности, е наивник или лъжец.

Съмнявам се, че всички тези, които сега настояват да си предадем оръжието на Украйна с аргументите да купим ново, са искрени. В годините назад те не направиха нищо за модернизацията на армията, а и най-силно викаха срещу разходите, които се правеха за поддръжка и модернизация на въоръжените сили. Бяха против връщането на редовната военна служба и въобще нямаха отношение към Българската армия, присмивайки се, че тя е отживелица и щом сме в НАТО, може и без нея. Имало кой да ни пази. Същите тези ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, със същия „евроатлантически“ ентусиазъм приеха плана на Макрон за #Македония и видяхме какво се получи. В Скопие разбраха, че България се управлява отвън, от марионетки без характер и си „показаха рогата“ срещу България със засилване на натиска върху българите в Македония и претенции за македонско малцинство у нас.

Ако анализираме всичко това, в тази ситуация България трябва да има ясна, но прагматична и национално отговорна позиция. България е член на НАТО и ЕС и трябва да бъде предвидим партньор, но отчитайки своите възможности и интереси.

Украйна бе нападната от Русия и войната доведе до жертви и разрушения. Нито една агресия не може да бъде оправдана. Ние трябва да помагаме на жертвата, но само с това, с което можем.

Ако дадем утре нашата военна техника на Украйна, БА ще остане без оръжие и няма да бъде способна в следващите минимум 5-6 години да изпълнява своите задължения за защита на нашата териториална цялост и суверенитет. Ясно е, че няма от къде да осигурим 15-20 млрд. лв. за изцяло ново въоръжение и техника, особено в тази всеобща икономическа криза, която се задълбочава. Затова процесът на модернизация трябва да се прави последователно и поетапно в следващите 8-10 години, но при участие на българската индустрия.

Всичко останало би било волунтаризъм, граничещ с безотговорност и национално #предателство на хора, които за да им позволят отново да докопат властта, са готови да поставят на карта съществуването на България.

Красимир Каракачанов,

Министър на отбраната (2017 - 2021)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    До 4
    А на печено агне ако знаеш колко е добър!!
  • 5
    4
    Каракачанов беше
    Министър на отбраната , но не чува и петлите от проблема. Дай му паспортен отдел и си гледай кефа.
  • 5
    3
    Bonkerz
    Тоя пак плаши гаргите с надежда да влезе в парламента на следващите избори. Много ясно, че няма как да си дадем САМОЛЕТИТЕ И старото ПВО от 1968 г. Щото ще останем капо. Какви ги дрънка Каракочанов? Можем да дадем артилерийски СНАРЯДИ по стария съветски стандарт (НАТО-вските гаубици са 155 мм, а нашите фирми произвеждат 152 мм снаряди), стари танкове (Тоя модел Т-72 са гробници, щото ако танка е ударен от РПГ снарядите вътре се възпламенават и купола с оръдието излита 20-метра нагоре, а войниците вътре се изпаряват). Полша купи стотици корейски и американски танкове, където екипажа е мн по-защитен.
  • 4
    2
    SS
    Грух-грух; агент прасе се доказа като вярна руска подлога и достоен наследник на ДС боклук...
  • -4
    1
    младен иванов1
    Абсолютно вярно е това,което пише Каракачанов.Затова нека на най-старите ни и непотребни танкове,да бъдат натоварени всички войнолюбци-гербаджий,депесари,носещите промяната,васалите от ДБ и начело със Соломон Паси и Плевнелиев,да бъдат бонус за украинците на фронта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари