Каракачанов: Падналият хеликоптер е минал през ремонт

0
Загиналите пилоти са били много опитни
Загиналите пилоти са били много опитни Снимка: БГНЕС

След близо двучасово съвещание в авиобаза Крумово, брифинг за катастрофата с военния хеликоптер Ми- 17 дадоха след полунощ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, ген. Петьо Мирчев - зам. командир на ВВС, генерал Борислав Сертов - директор на Военна полиция и бригаден генерал Димитър Иванов - командир на 24-та база. Там беше и ген. Андрей Боцев - началник на отбраната, предаде БГНЕС.

Като голяма трагедия определи министър Каракачанов инцидента днес, при който загинаха двама опитни пилоти. Той изрази своите съболезнования към семействата и близките на кап. Пламен Пантелеев, 48 годишен, от Бяла Русенско и на кап. Стоян Неделчев, 45 годишен от Елхово. Първият от тях има над 600, а вторият - над 500 летални часа. Те са извършвали това упражнение не един път. Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м , а задачата е била спасителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. Третият член на екипажа- Алексей Каменов, е напуснал сам хеликоптера и е вървял стотина метра. В момента е на лечение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с фрактура на глезена и на ребрата. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София.

"Рано е да се говори още за причината за катастрофата", каза министър Каракачанов, но при тези условия най-вероятно става дума за техническа неизправност. Машината е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общият им брой е пет.

"30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата", каза ген. Борислав Сертов. "Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента".

Фаталният полет на хеликоптера с борден номер 417 е бил четвърти за деня, предстояли са още два. Никой от предишните екипажи, летели с него същият ден, не е съобщил за технически проблем, каза бригаден генерал Димитър Иванов. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се изпълнява - от ниските.

"Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително", каза министър Каракачанов. " Много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости", добави той.

По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобазата ще бъдат прекратени. Оказа се, че това е същият хеликоптер, който вееше националния праг на военния парад за Гергьовден.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари