Каракачанов: Не е повод за оставка на Борисов, ако не се съберат 120 гласа за проекта

0
Категорични сме, че ако нашите 6 предложения не влязат в общия проект, няма да дадем гласовете си за неговото внасяне
Категорични сме, че ако нашите 6 предложения не влязат в общия проект, няма да дадем гласовете си за неговото внасяне Снимка: БГНЕС / Архив

Категорични сме, че ако нашите 6 предложения не влязат в общия проект, няма да дадем гласовете си за неговото внасяне

Не знам за новините, които обещава Томислв Дончев, заяви силовият вицепремиер в интервю пред Епицентър.бг

- След днешното решение на ДПС да не подкрепи внасяне на проект за нова Конституция и за свикване на ВНС, май дните на правителството са преброени. Така ли е г-н Каракачанов?

- Не намирам връзка между едното и другото. Никъде в програмата нито на ГЕРБ, нито на ВМРО, нито на правителството има заложена точка за нова конституция и свикване на ВНС. Тогава какъв е проблемът?

- Проблемът е, че премиерът обвърза живота на правителството именно с решение на всяка цена за свикване на ВНС и внасяне на нова Конституция. Той заяви публично, че в деня на решението за ВНС, подава оставка. С днешна дата тази идея е обречена на провал. Какво ще правите?

- Когато имаше коалиционни съвети към 10 август, темата за промяна на Конституцията не е обсъждана. Някой решава, че промяната на Конституцията е нещо фундаментално важно, но ние го научаваме 20 минути преди да го обявят пред Народното събрание. Да си бяха направили труда да ни изпратят проекта преди това. В тази ситуация, след като това го няма в програмата за управление, ние не сме длъжни - ей, така, със щракане на пръсти, да търчим и да го подписваме. Още повече, че ние имаме много по-различни виждания за промяна на Конституцията, които са важни. Но заради това, че на 2 септември няма да бъдат събрани 120 гласа, това не е повод за оставка на правителството.

- Има ли промяна във вашата позиция?

- Не! Категорични сме, че ако нашите 6 предложения не влязат в общия проект, няма да дадем гласовете си за неговото внасяне.

- Щом и вие сте категорични, остава ГЕРБ да се опрат на ВОЛЯ, на независимите и на НФСБ.

- А вие откъде сте сигурна, че предложенията на НФСБ са приети от ГЕРБ, да да получат тяхната подкрепа?

- Такива сигнали идват от партията на Валери Симеонов.

- Аз не съм сигурен. Но това какво отношение има към съдбата на правителството?

- Значи вие смятате, че ако не се съберат 120 гласа на 2 септември за проекта за новата Конституция, това не е основание за оставка.

- Не, разбира се! Когато предлагаш нещо в последния момент ад хок! Партньорите казват: „Чакай, чакай, малко”.

- Добре, но някой трябва да понесе отговорността за разтърстването на държавата с тази абсурдна идея, това не е сериозно!

- Светът е пълен с хубави вести и добри намерения, нека не се разминаваме с тях.

- А ако Борисов изпълни заканата си?

- Отиваме на служебно правителство и нови избори. Това „ако”, „ако”. Навремето и майка ми казваше: „Ако не изкараш 6 по пеене, няма да ти купя колело”. Ама, аз 6 по пеене не мога да изкарам, защото не можех да пея добре. Сега е друго.

- Днес вашият колега вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че тази седмица трябва да чакаме новини. Знаете ли какви са те?

- Не знам какви са новините. Те явно знаят неща, които аз не знам. Военното разузнаване не ми е докладвало за някакви външнополитически новини, които се очакват, но може да се случи. Дай, Боже, да са положителни, хубави новини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари