Капанци и хърцои показаха разликите в месенето на обредните хлябове

2
Преди дни в Червен се проведе първият Фестивал на обредните хлябове
Преди дни в Червен се проведе първият Фестивал на обредните хлябове Снимка: Ася Пенчева, БНР

Регионалният исторически музей в Русе организира за първи път Фестивал на обредните хлябове, който се проведе на крепостта на Средновековния град Червен.

Капанци и хърцои участваха в замесването на хлябове.

Десетки участници от Русенска и съседните области се включиха в първия Фестивал на обредните хлябове и донесоха заедно с дъхавите пити своите разкази за празничната обредност. За журито и гостите бе интересно да видят колко различен хляб месят в две съседни села.

Първо формата трябва да е кръгла, слага се оградата на кошарата, на агнетата, които са вътре, овенът, овцете, агнетата магаретата солта, която е необходима както за хората, така и за животните. Отстрани се слага кученцето пазач от друга страна се слага пастирът и неговата гега, слагат се цветя, люлякът се бере за Гергьовден", каза за БНР Детелина Ганева от Писанец.

Фестивал на обредните <strong class='keys'>хлябове</strong>  Снимка: Ася Пенчева

Фестивал на обредните хлябове Снимка: Ася Пенчева

Милка Петрова от село Писанец заяви:

"На този ден жените месят питка и хлебчета под форма на пчелички, намазани с мед и всичко това се отнася в църквата, за да бъдат осветени".

Своеобразни гости на фестивала бяха капанците от Поповска околия. Обичаите и хлябовете представи Юлияна Петрова от село Паламарца.

"Само в Паламарица от всички капански села, когато замесят тестото за хлябовете му мятат отгоре чисто ново пешкирче - тънко тъкано най-отгоре женска риза, защото вярвали, че изпросват по този начин да се въдят все женски агънца".

Фестивал на обредните <strong class='keys'>хлябове</strong>    Снимка: Ася Пенчева

Фестивал на обредните хлябове Снимка: Ася Пенчева

Председател на журито, което оцени представените обредни хлябове, бе етнологът проф.Николай Ненов. Негова е и идеята за организирането на фестивала.

"За първи път се прави у нас такъв Фестивал - преглед на обредните хлябове, защото това е преглед на стародавните традиции. Обредните хлябове присъстват във всеки ритуал от хилядолетия. Това е най-старата безкръвна жертва, която се прави в семейството публично. Като цяло обредният хляб е жив и днес".

Фестивал на обредните <strong class='keys'>хлябове</strong>   Снимка: Ася Пенчева

Фестивал на обредните хлябове Снимка: Ася Пенчева

Тъй като този фестивал имаше конкурсен характер, бяха излъчени и победители. Първо място спечелиха от читалището в село Червен, втората награда отиде в квартал. "Долапите", а третата грамота замина за Попово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари