Канят експерт да похапне от "безопасната" лютеница

0
"Активни потребители" канят на дегустация експертите, които твърдят, че откритият в лютеница олеамид е безопасен
"Активни потребители" канят на дегустация експертите, които твърдят, че откритият в лютеница олеамид е безопасен

"Активни потребители" канят на дегустация експертите, които твърдят, че откритият в лютеница олеамид е безопасен.

Специална покана има и шефът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Авторът на тестовете на съдържанието на лютениците на българския пазар д-р Сергей Иванов съобщи, че в една от 12-те тествани лютеници е открито веществото олеамид, което има наркотично действие подобно на марихуаната.

На следващата сутрин експерти се втурнаха да опровергават твърдението, че консумацията на олеамид застрашава здравето. Сред тях бяха химичката Силвия Стойкова, както и служители на Българската агенция по безопасност на храните, която отказа да приеме насериозно резултатите от лабораторните тестове на лютениците. Вчера цял ден нейни служители уверяваха репортерите ни, че олеамидът, който, наред с другите неща, се използва и при производството на пластмаси и смазки, е напълно безопасен за здравето. Дори след като прокуратурата разпореди на БАБХ да направи проверка, агенцията прегледа документацията на фирмата производител и обяви, че всичко е наред.

Словесната "престрелка" между учени, токсиколози и чиновници доби и комичен характер - хората заляха социалните мрежи с илюстрации и остроумни съждения по повод "наркотичната лютеница".

За да проверят доколко експертите защитници на олеамида вярват в твърденията си, от "Активни потребители" ги канят да похапнат олеамид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари