Каналджийте от Хасково били жестоки!

0
Каналджиите натъпкали в буса кървяща жена и пищящи бебета
Каналджиите натъпкали в буса кървяща жена и пищящи бебета Снимка: Флагман

Заловеният вчера микробус в Бургас с нелегално преминалите границата ни мигранти се оказал много тесен за тях.

32-ма души, сред които майки с малки деца и бебета, били натъпкани в превозното средство и били на косъм от задушаване, съобщава  "Флагман.БГ".

Една от жените дори имала рани и кървяла. Тези ужасяващи подробности разкри прокурор Чинова по време на гледането на мярката за неотклонение в Районния съд в Бургас на Иван Христов, Добромир Велинов и Добромир Асенов от Кюстендил, обвинени в каналджийство. Тримата бяха задържани вчера при спецакция на ГДНП, ДАНС и ОД МВР - Кюстендил.

С тях бе задържана и Маргарита Крумова, която е превозвала мигрантите. Тя шофирала микробуса "Ивеко 35 С 10", със софийска регистрация, спрян вчера по време на специализираната операция.

Докато задържането на другите трима е удължено на 72 часа, изненадващо нейната мярка е изменена с по-лека. Маргарита Крумова е освободена от ареста срещу 1000 лева парична гаранция.

Съдебното заседание, което бе насрочено в последния момент тази вечер за 18,30 ч., започна едва в 20,30 ч. Обвинените в каналджийство мъже бяха докарани в Съдебната палата около 19,30 ч., но отне 1 час, докато адвокатите се запознаят с материалите по делото.

Защитата на Иван Христов, чието обвинение е за подбудителство, е поел известният адвокат Димитър Марковски. За Христов се твърди, че открил Маргарита Крумова и й предложил да превозва бежанците срещу 1000 евро. Обвиняемият я запознал с другите двама, които пък с леките си автомобили съпровождали микробуса за безпрепятственото му преминаване по маршрута от границата ни с Турция до София. Добромир Велинов е осигурил товарния автомобил. Той показал точното място, откъдето трябва да качи бежанците и точния маршрут.

Според прокурор Чинова тримата имали безупречна организация и добър разработен механизъм. Точно поради тази причина не са били заловени досега, въпреки че от една година активно се занимавали с престъпната дейност. Тя смята, че именно поради тази причина, ако бъдат пуснати от ареста, има голяма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Те имали контакти в други държави и за тях нямало да бъде проблем да избягат от правосъдието.

"Дори напротив - ще е чудо ако не го направят. Дейността, с която се занимават те, застрашава националната ни сигурност. Има масова психоза у хората заради мигрантите заради постоянните терористични атаки в цяла Европа и съседните ни държави. Нелегално преминалите хора се настаняват в наши лагери, заради условията там пламват зарази, които не остават в пределите на местата за настаняване. Вчера, когато са заловени, натъпканите в микробуса били пред задушаване, имало опасност за живота им. И всичко това е направено заради имотна облага", каза държавният обвинител, като добави, че най-адекватната мярка за тримата мъже е задържане под стража, което пък щяло да осигури присъствието им по време на разследването.

Адвокат Марковски категорично отрече клиентът му Иван Христов да е свързан с престъпната дейност, в която е обвинен.

"Физическият извършител, т.е. Маргарита Крумова е с парична гаранция, а за подбутител и помагач се иска най-тежката мярка за неотклонение. Това нарушава основния принцип в правото за равнопоставеност на участниците в наказателния процес, при една и съща фактология по делото. Ако се приеме този маниер на мислене - тя съдействала на разследването и затова била пусната, на колегата ми клиента - Добромир Асенов също съдейства на досъдебното производство, но на него му се прави друго искане. По този начин прокуратурата дава толеранс", каза адвокат Марковски.

В началото на заседанието Марковски представи и медицински документи за влошеното здравословно състояние на клиента му. Според него има доказателствен дефицит. При претърсвания в дома му не са били открили нещо, което да го уличи в престъплението. Христов бил с чисто съдебно минало и без никакви данни за криминална дейност и поради тази причина поиска съдът да наложи най-леката мярка за неотклонение.

Това пледираха и служебните защитници на другите обвиняеми. Адвокат Павлова, която представлява Добромир Велинов, твърди, че свидетелите не са разпознали клиента му като помагач. Той имал трудови навици, помагал на баща си, който се занимавал със земеделие, майка му пък била учителка в Гърция.

Адвокатът на Добромир Асенов - Александър Даскалов, твърди, че не било на лице изпълнителното деяние на клиента му. Не било доказано, че Асенов имал уговорка за парични или имотни облаги. Разпитаните иракчани казали, че дали пари в Турция. Обвиняемият днес направил самопризнания, подпомогнал разследването. Нямал интерес да се укрие.

Тримата задържани също поискаха от съда възможно най-лека мярка за неотклонение, а именно парична гаранция, в краен случай и домашен арест.

Иван Христов се оплака от здравословното си състояние. Преди година заради повишена кръвна захар са го приели в много тежко състояние в болница. Сега го поддържали лекарствата. Асенов пък се оправда със седемгодишното си дете, за което трябвало да се грижи. Двамата с Велинов били съседи в кюстендилското село Коняво, където живеели от години и нямало опасност да се укрият.

Близо два часа магистратите умуваха каква мярка за неотклонение да наложат на тримата. Малко след 23,00 ч. районният съдия Яна Атанасова излезе с решение тримата да останат за постоянно в ареста. Определението може да бъде обжалвано пред Бургаския окръжен съд.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари