Кампания на УМБАЛ Медика за измерване на кръвната захар

0

„Захарен час“ за измерване на нивото на кръвната захар ще се проведе на 14.11.2017 г. от 08:30 до 09:30 часа във фоайето на ДКЦ-2.

Екип от Вътрешно отделение към УМБАЛМедика Русе“ и представител на фирма „РСР” ще  проведат контролните изследвания и информационна кампания. Лице на кампанията ще бъде най-бързата бяла жена в света - спринтьорката Анелия Нунева, която също ще тества показателя.

Информацията за симптомите и рисковете на захарната болест е широкодостъпна и всеизвестна, но в доста случаи проблемът се неглижира. Докато диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, се установява бързо, то диабет тип 2 остава скрит за по-дълго време. Диабетът от втори тип е резултат от начина на живот и в някаква степен генетичната предразположеност. В момента около 200 000 човека в нашата страна са носители на заболяването без да имат представа за това. При проява на някой от симптомите - засилено уриниране, повишена жажда, повишен апетит, поява на трудно зарастващи рани, не се колебайте да потърсите специализирано мнение от лекар – ендокринолог.

Успешно лечение понякога е възможно чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строга диета, в която се изключва приемането на бързоусвоими захари и се намаляват до минимум животинските мазнини. За снижаване риска е препоръчително да провеждате поне 30 минутна умерена физическа активност на ден - бързо ходене, плуване, каране на колело, танци и други. Веднъж появил се обаче проблемът не може да бъде решен само с поддържане на здравословен начин на живот. Не прилагайте самолечение при високи нива на кръвна захар, задържали се продължително време. Страшното при диабета е че обикновено не идва сам, а с редица съпътстващи заболявания и усложнения. Лошият контрол на кръвната захар може да увреди очите, бъбреците и кръвоносните съдове, което от своя страна може да завърши със загуба на зрението, бъбречна недостатъчност и дори да се наложи ампутация на крайник.  Всяка година вследствие на диабет в нашата страна умират над 8000 души, или 22 души дневно, без да включваме починалите от съпътстващите захарната болест заболявания. Коварната болест е втората, след заболяванията на сърдечносъдовата система, причина за инвалидност сред населението на България.

Основна цел, за подобряване на качеството на живот с диабет  е  постигането на добри стойности на кръвната захар. Съпътстващите усложнения могат да бъдат елиминирани на 50% при прилагане на адекватно лечение. Една от основните предпоставки за това е своевременната реакция. В общественозначимата си мисия – да снижи разходите за лечение на последващите заболявания - навременно диагностициране,  ДКЦ-2 обявява „Захарен час“ на Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември. Самата дата е символична, тъй като това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, един от откривателите на инсулина. Друг символ на  Световния ден за борба с диабета е синият кръг, който символизира живота и здравето, както и факта, че както всички живеем под синьото небе, така всички сме застрашени от заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари