Безплатни измервания на кръвна захар в УМБАЛ Русе

0
Резултатът от изследването излиза за секунди
Резултатът от изследването излиза за секунди Снимка: Елица Калоянова

На 14 ноември /вторник/ се отбелязва Световния ден за борба с диабета. Във връзка с това за втора поредна година университетската болница ще извършва безплатни измервания на кръвната захар.

Те ще се проведат от 10.00 часа до 13.00 часа във фоайето на Хирургичен блок. Напомняме, че за този тип изследване е задължително да се извършва преди консумацията на храна и напитки. Резултатът от изследването излиза за секунди, а тези пациенти, чийто резултат е извън рамките на нормалните показатели, ще бъдат препращани към Клинична лаборатория, където ще им бъдат извършени допълнителни изследвания за потвърждаване на резултата.

Световната здравна организация е определила тазгодишната тема на Световния ден за борба с диабета – Жените и диабетът – Правото ни на здравословно бъдеще.

14 ноември e рождената дата на Фредерик Бантинг. Този ден е определен за Световен ден за борба с диабета. През януари 1922 г. в Канада д-р Фредерик Бантинг (14 ноември 1891-21 февруари 1941) инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша - 14-годишния Леонард Томсън, и спасява живота му. Думата „диабет“ е с гръцки произход и означава „преминавам“. Асоциира се със затрудненото преминаване на глюкозата от кръвта към клетките за енергийните им нужди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари